Organizacija zbirki

Zbirka dječjih igračaka i igara

Zbirka sadrži dječje igračke i društvene dječje igre kojima su se najčešće igrala gradska djeca, a koje su izrađivane u raznim dijelovima svijeta, u poznatim i manje poznatim manufakturama i tvornicama od kraja 19. stoljeća do danas. Zbirka je osnovana 2013. godine. Povod prikupljanju igračaka bio je muzejski projekt „Svijet igračaka” koji je započeo 2012. godine i izložba „Igračka ima srce” koja je uz istoimenu radijsku emisiju nastala u suradnji s Hrvatskim radijom Radio Sljemenom. Uz već postojeće igračke otkupljivane i dobivene na dar od 1993. godine, najveći je broj igračaka došao u Muzej donacijama građana potaknut spomenutom izložbom.

Zbirka sadrži većim dijelom igračke, a manjim dijelom dječje društvene igre. Prikupljeni predmeti izrađivani su od druge polovice 19. stoljeća, najstarija datirana igračka je lutka iz 1894. godine proizvedena u njemačkoj tvornici „Armand Marseille” iako iz istog razdoblja u zbirci postoji još nekoliko lutaka. Uz poznate njemačke proizvođače dječjih igračaka poput marke Schildkröte, Bushow & Beck, J. W. Spear & Sohne, u zbirci se čuvaju i vrlo vrijedne plišane igračke jednog od najpoznatijih proizvođača plišanih dječjih igračaka s kraja 19. stoljeća, poznatog pod nazivom Steiff. Uz plišane u zbirci su i gumene igračke zagrebačke tvornice Biserka koja je prestala s proizvodnjom, kao i igračke tvornice Mehanotehnika Izola, Jugoplastika Split i druge. Sve su prikupljene igračke odraz jednog vremena, više se ne proizvode, a i mnogi su proizvođači prestali s radom. Uz porculanske, kompozitne, celuloidne, lutke od kaučuka i plastike, zbirka sadrži i plišane igračke, gumene, vojnike od cinka i elastolina, mehaničke igračke, dječje slikovnice, lutke od papira, automobile, odjeću za lutke, kao i namještaj, razne društvene dječje igre od kamenih do drvenih kocaka i druge.

Zbirka je u stalnom razvoju, a prikuplja i recentne igračke. Popunjava se planski otkupom, a uvijek se primaju i donacije građana. Pri tome se pazi na raznolikost s obzirom na vrstu predmeta, materijale i tehnike izrade.

Zbirka nije zastupljena u stalnom postavu Muzeja, jer je tek nastala, ali je planiran jedan njezin dio u budućem stalnom postavu. Građa je dostupna na zahtjev korisnika (stručnjaka, studenata i svih zainteresiranih stranaka).