Organizacija zbirki

Zbirka predmeta vezanih uz običaje i vjerovanja

Zbirka predmeta vezanih uz običaje i vjerovanja sadrži oko tisuću i petsto predmeta. Predmeti u ovoj zbirci u najvećem broju vezani su uz cikluse godišnjih i životnih običaja te uz vjerovanja.

Zbog svoje brojnosti posebno se izdvajaju određene skupine predmeta. To su pokladne maske, božićni ukrasi, obredni kruhovi i peciva, predmeti vezanih uz vjerovanja i pučku pobožnost te predmeti izrađeni od slame.

Skupina pokladnih maski, opreme i rekvizita sadrži dvjestotinjak predmeta uglavnom s područja Hrvatske, ali i iz Mađarske i Srbije. Najvećim dijelom su to maske koje pokrivaju lice, neke od njih imaju i prateće rekvizite a tek je manji broj onih maski koje sadrže potpunu opremu za maskirani lik.

Skupina obrednih kruhova i peciva sadrži dvjestotinjak predmeta. Zbog slabe trajnosti predmeta ali i biološke opasnosti koju predmeti od tijesta predstavljaju za ostale predmete koji se čuvaju u Muzeju većina orginalnih predmeta zamijenja je gipsanim odlijevima koji su obojeni i oslikani kako bi izgledom odgovarali orginalu. Unutar ove grupe predmeta najzastupljeniji su božićni, uskrsni i svadbeni kruhovi i peciva.

Predmeti izrađeni od slame uglavnom su vezani uz žetvene svečanosti koje su se održavale krajem žetve. Uz ovu vrstu predmeta tu su božićni ukrasi izrađeni od slame te svakodnevni ukrasni predmeti.

Skupina božićnih ukrasa sadrži ukrase za božićni jelku, božićni kinč te ukrase za ukrašavanje unutrašnjosti kuće u blagdansko doba. Uz ukrase iz kućne radinosti zbirka sadrži i predmete obrtničke i industrijske izrade.

Skupina predmeta vezanih uz vjerovanja i pučku pobožnost sadrži raznorodne predmete od kojih su najbrojniji molitvenici, krunice, raspela, votivi i svijeće, blagoslovljene grančice i slični.

Kako Zbirka predmeta vezanih uz običaje i vjerovanja sadrži vrlo raznoliku građu tako su i materijali i tehnike od kojih su izrađeni ovi predmeti raznovrsni (drvo, metal, tekstil, slama, gips, koža, vosak, papir, staklo itd.).

Predmeti u najvećem broju potječu iz 20. stoljeća te su s područja Hrvatske. Tek manji broj potječe s područja Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne, Gore, Srbije, Mađarske, Italije i Rumunjske.

Zbirka se planski popunjava otkupom i darovanjem predmeta.