Naslovna slika

Noć muzeja 2023

27.01.2023.
18:00h
Etnografski muzej

PROGRAM EMZ-a ZA NOĆ MUZEJA 2023.

27. siječnja 2023. od 18 do 24 sati

 • 18:00h SVEČANO OTVORENJE NOĆI MUZEJA 2023.
 • 17:45h Tragom životinja. Potraga kroz postav izvaneuropskih kultura (djeca i obitelji)

Krenimo na putovanje svijetom u kojem ćemo otkriti gdje se sve kriju životinje u našim vitrinama. U ovoj zabavnoj obiteljskoj potrazi vidjet ćemo mnoge neobične predmete i istražiti zanimljive priče koje oni kriju.

 •  18:15h O pobjedničkim vrtovima i urbanom vrtlarenju – tematsko vodstvo autorica izložbe „Lica gladi“ kroz izložbu.

Što su to pobjednički vrtovi koji su ‘niknuli’ za vrijeme Prvog svjetskog rata u Velikoj Britaniji, Kanadi, SAD-u, ali i kod nas? Na koji način danas uzgajamo hranu u gradovima?  Poslušajte odgovore na ta i još brojna pitanja o vrtlarenju u gradovima nekada i danas od strane autorica izložbe „Lica gladi“ Tanje Kocković Zaborski i Melanije Belaj.

 • 19:00h Kamišibaj priča i radionica ”Mačka koja je mnogo jela” (Luko Paljetak)

Da je zdrava i uravnotežena prehrana bitna, to već znamo. A kakve veze s time ima jedna mačka, saznat ćemo u kamišibaj priči koju će nam izvesti Udruga Kozlići. Dobrodošli su svi ljubitelji priča bez obzira na svoje godine. Nakon priče, slijedi nam radionica u kojoj ćemo izraziti svoju kreativnu stranu.

 •  19:30h Obredni, magijski i religijski aspekti pokrivanja glave

Autorice izložbe „Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave“ Aida Brenko i Mareta Kurtin održat će vodstvo kroz izložbu tematizirajući obredne, magijske i religijske aspekte pokrivanja glave. U izložbi se bavimo pokrivalima za glavu s područja Hrvatske, Europe i svijeta ne samo u prošlosti nego i danas. Zašto su mladenke poslije prve bračne noći stavljale na glavu „peču prvojutanicu“? Zašto se djeci ušivao češnjak na kapu? Kako je nastao lik ludog klobučara? Koja je veza pokrivanja glave i religija? Zainteresirani će moći razgovarati s autoricama i o drugim temama vezanim uz izložbu.

 • 20:00h Koncert Ženskog vokalnog ansambla Čipkice

Čipkice su ženski vokalni etno ansambl osnovan 2008. godine od strane renomirane etno glazbenice Lidije Dokuzović. Uz hrvatsku tradicijsku glazbu, njihov bogat i šarolik repertoar obuhvaća i pjesme mnogih drugih zemalja i kontinenata, a svladavanje novih pjesama, jezika i načina pjevanja izazov je kojem se svaki puta iznova vesele.

 • 21:00h O pobjedničkim vrtovima i urbanom vrtlarenju – tematsko vodstvo autorica izložbe „Lica gladi“ kroz izložbu.

Što su to pobjednički vrtovi koji su ‘niknuli’ za vrijeme Prvog svjetskog rata u Velikoj Britaniji, Kanadi, SAD-u, ali i kod nas? Na koji način danas uzgajamo hranu u gradovima?  Poslušajte odgovore na ta i još brojna pitanja o vrtlarenju u gradovima nekada i danas od strane autorica izložbe „Lica gladi“ Tanje Kocković Zaborski i Melanije Belaj.

 • 21:30h Koncert Ansambla Harmonija disonance i razgovor s članicama Ansambla nakon koncerta  – u suradnji s Međunarodnom smotrom folklora

Ansambl Harmonija disonance izrastao je iz projekta započetog u listopadu 2016. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Projekt su osmislili etnomuzikolozi Mojca Piškor i Joško Ćaleta, kao mjesto susreta studenata Muzičke akademije i vrsnih pjevača tradicijske glazbe. Vođen idejom povezivanja svjetova akademskih i tradicijskih glazbenika, otvorio je prostor zajedničkog učenja, iskušavanja i stvaranja glazbe. Repertoar ansambla oblikovan je, uz preslušavanje arhvskih snimki, i neposrednim susretom s vrsnim poznavateljima tradicijskog pjevanja. Ansambl je ostvario niz nastupa i cjelovečernjih koncerata, nagrađen je rektorovom nagradom (2016.), a 2019. godine snimio je nosač zvuka u suradnji s Jazz ansamblom Muzičke akademije.

 • 18 – 24h Slobodno razgledavanje izložbi:
 • Izložba „Lica gladi“
  • Izložba „Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave“
  • Stalni postavi narodnih nošnji Hrvatske i izvaneuropskih kultura