Naslovna slika

Diseminacija projekta

Vidljivost projekta “Obnovljena baština za održivi razvoj”

01.12.2016. – 01.02.2018.
00:00h
Hrvatska gospodarska komora, Etnografski muzej

Predstavljanje projekta u palači Dverce

U utorak 24. siječnja 2017. godine u 11:30 sati u gornjogradskoj Palači Dverce održana je konferencija za medije na temu „Revitalizacija zagrebačkih muzeja i muzejske baštine“.

Predstavljena su četiri projekta obnove — Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Etnografskog muzeja, Tehničkog muzeja Nikola Tesla te Muzeja za umjetnost i obrt kroz korištenje fondova Europske unije te uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Grada Zagreba.

Etnografski muzej je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020 u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom osigurao iznos od 6.094.300,00 kuna za izradu projektne dokumentacije obnove Muzeja i novog stalnog postava s pratećim sadržajima.

Ciklus predavanja o revitalizaciji zagrebačkih muzeja

Društvo arhitekata Zagreba organiziralo je ciklus predavanja o obnovi i revitalizaciji naslijeđa sredstvima EU fondova kojima se predstavlja projekt pod nazivom ‘Revitalizacija muzeja i muzejske baštine’ kojeg je inicirao Hrvatski prirodoslovni muzej u suradnji s Etnografskim muzejom, Tehničkim muzejom Nikola Tesla i Muzejom za umjetnost i obrt pod pokroviteljstvom Grada, odnosno Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Gradskog ureda za programe i projekte Europske unije.

U okviru ciklusa, 6. travnja 2017. Goranka Horjan i Blanda Matica održale su predavanje pod nazivom: Obnova pročelja Etnografskog muzeja – projekt novog postava.

Predavanje u Etnografskom muzeju Split

Povodom 107. godišnjice osnutka Etnografskog muzeja u Splitu u bogatom programu koji su pripremili domaćini sudjelovala je ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu, Goranka Horjan. U ponedjeljak 3. srpnja 2017. održala je predavanje u konferencijskog dvorani Etnografskog muzeja Split o izazovima korištenja EU fondova za obnovu muzeja. Prisutnim stručnjacima predstavila je tu problematiku na primjeru projekta Etnogafskog muzeja u Zagrebu “Obnovljena baština za pametan i održiv razvoj u hiperpovezanom svijetu”, sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

Uz ravnatelja Silivija Braicu uvodno izlaganje je održao i pročelnik konzervatorskog odjela u Splitu, Radoslav Bužančić, koji je i predsjednik Muzejskog vijeća. Nakon izlaganja oko tridesetak sudionika uključilo se u diskusiju i pokazalo veliki interes za mogućnosti koje pruža EU financiranje.

Osim kolega iz Etnografskog muzeja, predavanju su nazočili i stručnjaci iz Muzeja grada Splita, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, Galerije umjetnina, Muzeja Ivana Meštrovića, Pomorskog muzeja Split i drugi. U večernjim satima u dvorištu muzeja održan je koncert povodom obljetnice.

Naziv projekta:
Obnovljena baština za održivi i pametan razvoj u hiperpovezanom svijetu

Prijavitelj/nositelj:
Hrvatska gospodarska komora

Partner:
Etnografski muzej

Ukupna vrijednost projekta:
6.249.925,00 HRK

Ukupan iznos bespovratnih EU potpora:
4.875.440,00 HRK

Razdoblje provedbe projekta:
Od 1. prosinca 2016. godine do 1. veljače 2018. godine.

PROJEKT JE SUFINANCIRALA EUROPSKA UNIJA IZ EUROPSKOG FONDA ZA REGIONALNI RAZVOJ.