Naslovna slika

Zatvorena izložba “Lica gladi”

09.06.2023. – 06.06.2023.
10:00h
Etnografski Muzej

Odabirom tema autorice su željele dati tek uvid u duboku problematiku gladi, postaviti pitanja i otvoriti raspravu. Nisu željele davati odgovore i nuditi rješenja. Jedan od ciljeva bio je i potaknuti na razmišljanje, ali i na akciju. Što može pojedinac, manja grupa ljudi, zajednica napraviti da gladi ne bude? Kako pomoći susjedu, prijatelju? U svijetu koji je već naviknuo na scene naših sugrađana koji traže hranu u kontejnerima, na ljude koji prose, na beskućnike ili u kojem se rijetko govori o poremećajima hranjenja autorice su smatrale da je potrebno angažiranim pristupom temi potaknuti posjetitelje na promišljanje, te vjerujemo da se u tome uspjelo.

Posebnost ove izložbe jest i suradnja s institucijama. Prvenstveno je tu suradnja na pripremi i realizaciji izložbe između Etnografskog muzeja i Instituta za etnologiju i folkloristiku, odnosno dviju autorica, dr.sc. Tanje Kocković Zaborski, više kustosice u Etnografskom muzeju i dr.sc. Melanije Belaj, više znanstvene suradnice u Institutu za etnologiju i folkloristiku. Osim toga, prilikom istraživanja za izložbu od presudne važnosti bila je suradnja s kulturnim antropologinjama, povjesničarima, nutricionistima odnosno udrugama i institucijama u kojima spomenuti stručnjaci rade. Prilikom pripreme izložbe bitno je istaknuti i međumuzejsku suradnju u vidu posudbe predmeta i ostale pomoći među muzealcima (Hrvatski državni arhiv, Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac, Muzej grada Zagreba, Hrvatski muzej medicine i farmacije pri HAZU, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka).

U više od 8 mjeseci trajanja izložbe „Lica gladi“ imali smo veliki broj posjetitelja, osobito srednjoškolaca, koji su došli pogledati ovu vrijednu i društveno proaktivnu izložbu te je održano 97 vodstava kroz izložbu. Nadalje, održan je iznimno bogat i raznolik edukativan program, čak 126 radionica, predavanja i predstavljanja, od čega: 23 radionice za djecu i odrasle (Kulinarske radionice za djecu, Zero food waste, Radionica branja samoniklog bilja u prirodi, Radionice „Slike tijela“ za srednje i osnovne škole, Zdravo i fino-kulinarske radionice za djecu, Praznična radionica animacije, kulinarske radionice o fermentaciji i bezmesnoj prehrani), 4 stručna predavanja (Tko travu zna kuhati, taj nikad neće ostati gladan; Kilo gore, kilo dolje: konzumerizam, glad i tijelo; Samoniklo jestivo bilje-jedno od lica gladi ili obilja…) te 3 predstavljanja inicijativa i udruga (predstavljanje Hrvatske mreže za beskućnike, ZKD forum: Glad za knjigom…).

Autorice izložbe, muzejske pedagoginje, muzejska knjižničarka i stručnjaci Dnevne bolnice za poremećaj prehrane H(RANA) Klinike za psihijatriju Sveti Ivan osmislili su projekt RemekTijelo koji je imao za cilj edukaciju i preveniranje poremećaja hranjenja za najosjetljiviju populaciju – adolescente. Stručnjaci Dnevne bolesti održali su osam radionica u Etnografskome muzeju za dvadesetak polaznika koji su postali/e ambasadori/ce prevencije poremećaja hranjenja koji će stečena znanja dalje prenositi prijateljima/icama u školama (na web stranici muzeja moguće je pogledati virtualnu izložbu pobjedničkih radova polaznica, link: https://sites.google.com/…/remek…/izlo%C5%BEba-radova…).

Hvala autoricama dr.sc. Tanji Kocković Zaborski, višoj kustosici EMZ-a i dr.sc. Melaniji Belaj, višoj znanstvenoj suradnici u Institutu za etnologiju i folkloristiku, muzejskim pedagoginjama, stručnim predavačima, i svima koji su bili s nama i pomogli nam da projekt bude tako uspješan.

A svi oni koji nisu uspjeli pogledati izložbu „Lica gladi“ mogu doći u Pulu gdje će gostovati od 18. srpnja.

Vaš
Etnografski muzej