FIGURA MOAI KAVAKAVA

Izuzetno vrijednu i rijetku figuru moai kavakava s Uskrsnog otoka (Rapa Nui) darovala je Zagrepčanka Klementine de la Ronçiére rođ. Tomeković. Njezin suprug Émile bio je guverner Francuske Oceanije, a figuru je primio na dar 1868. godine od tahićanske kraljice Pomare IV.

Moai kavakava drvene su i rezbarene, gotovo isključivo muške, figure. Suhonjave kosti prsnog koša, kralježnice i kukova sugeriraju mrtvaca i simbolički – pretka. U privatnim ritualima figura je mogla potaknuti punu snagu (mana) predaka dok su u javnim ceremonijama vlasnici figure ponosno nosili oko vrata ili na leđima.

Trgovci robljem 1862. godine polovicu su stanovništa otoka oteli i odveli u Peru gdje su gotvo svi preminuli. Pokrštavanje preostalog stanovništva završeno je 1868. godine nakon čega je napušten kult u kojemu su se koristile drvene figure te započinje trgovina njima.

Uvriježen je mit kako su stanovnici Rapa Nuija, zbog pretjeranog korištenja, odgovorni za nestanak većine stabala na otoku. No, istraživanja su pokazala da je gubitak šuma uzrokovala prirodna katastrofa koja je zadesila otok u 17. stoljeću. Rapa Nui najizoliranije je naseljeno mjesto na svijetu čija je bioraznolikost vrlo slaba, pa svaka kriza predstavlja prepreku za obnavljanje života.