Djeca OKO nas – To je naše, na to smo ponosni

05.09.2023. – 17.09.2023.
18:00h
Etnografski muzej, Zagreb

Izložba je ostvarena u suradnji najstarije organizacije za djecu u Hrvatskoj, Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Etnografskoga muzeja, i nastavak je prošlogodišnjeg uspješno realiziranog projekta Djeca OKO nas.

opširnije o izložbi

Na svečanom otvorenju nastupili su mlađa i srednja dječja skupina KUD-a Nova zora iz Donje Lomnice.

Izložba je ostvarena u suradnji najstarije organizacije za djecu u Hrvatskoj, Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Etnografskoga muzeja, i nastavak je prošlogodišnjeg uspješno realiziranog projekta Djeca OKO nas  kojim se, s novim konceptom, predstavljaju fenomeni baštine i kulturnog identiteta različitih krajeva Lijepe naše. Za vrijeme trajanja izložbe održat će se prezentacijske radionice na teme hrvatske kulturne baštine za učenike zagrebačkih osnovnih škola.

O IZLOŽBI

Svoje mjesto u ovoj lijepoj priči o kulturnom identitetu našli su lokaliteti: Gradište, Gajić, Čigoč, Donja Lomnica, Zagreb, Đurđevac, Marija Bistrica, Otočac (Kuterevo), Hum, Betina, Sinj i Konavle.  Zastupljena su kulturna dobra: Umijeće šaranja tikvica na području Slavonije, Umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova, Povijesna seoska cjelina naselja Čigoč, Jurjevski ophodi Turopolja, Legenda o picokima, Umijeće izrade coklji, Umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice, Umijeće gradnje betinske gajete i Umijeće izrade konavoskog veza (Lista zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske); Umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja i Viteška igra Sinjska alka (UNESCO-ova Reprezentativna lista nematerijalne kulturne baštine čovječanstva). Pažljivom promatračkom oku neće promaknuti ni prepoznatljivi detalji koji se odnose na umijeće izrade tradicijskih ženskih frizura s područja Slavonije, Baranje i Srijema, umijeće suhozidne gradnje ili pak tradicijsko umijeće svilogojstva i svilarstva istočne obale i zaleđa Jadrana, kao ni kolorističke vizure glavnoga grada ili nadaleko poznatog Utočišta za medvjede u Kuterevu u Lici.

Odabir mjesta, sudionika, kompozicije, odjeće (narodna nošnja ili suvremena odjeća), rekvizita i svih drugih detalja prepušteni nadahnuću umjetnika-fotografa, uz kreativni doprinos terenskih suradnika i same djece koja su fotografirana. Nastale su tako zanimljive i živopisne slike koje, kao svojevrsna lepeza bogatstva i raznolikosti kulturno-povijesnoga naslijeđa i prirodnih ljepota pojedinih krajeva, predstavljaju Hrvatsku u malom – našu prošlost i budućnost. 

Autor fotografija je poznati i nagrađivani hrvatski fotograf i putopisac Saša Pjanić, autorica koncepta je muzejska savjetnica EMZ-a Katarina Bušić i autorica edukativnog programa je viša kustosica i muzejska edukatorica Silvia Vrsalović.

Izložba je otvorena do 17. rujna 2023. (ulaz slobodan).

Pokrovitelji izložbe:

galerija
galerija otvorenja