Sto predmeta za sto godina – Blago Etnografskog muzeja

04.06.2019. – 15.11.2019.
19:00h
Etnografski Muzej, Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb

Obljetnice su uvijek i prigoda da se osvrnemo na protekli rad i pronađemo nešto čime ćemo se na dobar način predstaviti javnosti. Etnografski muzej, kao nacionalna muzejska kuća prebogatoga fundusa, našla se tu pred velikim izazovom. Muzejskim zbirkama najbolje se tumače vrijednosti koje Muzej zagovara u danas drukčijoj klimi interpretiranja baštine koja se sve više okreće društvenom aktivizmu, socijalnoj ulozi muzeja, turizmu ili pak kreativnim industrijama.

opširnije o izložbi

Projekt “Sto predmeta za sto godina – Blago Etnografskog muzeja”, pokrenut je sa željom da se na zanimljiv i zabavan način predstave izabrani predmeti jer iza svakog od njih otkrivamo neku ljudsku priču, svjedoke prošlih vremena koji nam prenose globalno važne poruke. Zadatak je posjetitelja pak da tijekom posjeta, na interaktivan način, otkriju te priče. U tome će im pomoći audiozapisi, tekstovi ili multimedijalna pomagala. Posjet izložbi postaje tako ujedno i istraživanje i otkrivanje tajni koje su kustosi zbirki ponudili kontekstualizacijom predmeta koja potiče osjetila i budi uspomene – bilo da je riječ o suveniru ili spomenaru iz djetinjstva, ili pak o predmetima koji su bili dijelom života naših baka i djedova.

Odabir je zaista raznovrstan pa će ova izložba građanima donijeti brojna iznenađenja i otkriti bogatstvo i slojevitost fundusa Etnografskoga muzeja. Možda će za posjetitelje biti iznenađenje da Etnografski muzej ima i bogatu zbirku slika, u kojoj se nalaze radovi Vlahe Bukovca, Otona Ivekovića, Ljube Babića i drugih. Brojni terenski snimci iz muzejske dokumentacije osvijestit će seosku svakodnevicu na početku dvadesetog stoljeća, a izbor uporabnih predmeta koji govore o radostima djetinjstva, o običajima i vjerovanjima, stanovanju, radu, kićenju i ukrašavanju dio su kompleksnog mozaika naše baštine. Kroz stotinu priča on progovara o korijenima naše kulture i njezinom preplitanju s drugim kulturama te potvrđuje zašto je upravo Etnografski muzej iznimno dragocjena hrvatska kulturna ustanova.