AMULET – predmet za zaštitu od zlih sila

Tibor Sekelj
Tibor Sekelj (1912 – 1988) bio je novinar, esperantist, istraživač, svjetski putnik i autor brojnih knjiga i putopisa. Putujući Australijom i Papuom Novom Gvinejom 1970. godine sabirao je predmete koji su dijelom ovdje izloženi.
Svoje doživljaje s putovanja po Papui Novoj Gvineji iznio je u knjizi „Papuanski dnevnik” u kojoj opisuje kako je u zaljevu Orokolo otkupio ovaj amulet:
Kad smo se pripremili nastaviti put, u veliku otvorenu odaju na katu u kojoj smo sjedili ušao je jedan stariji domorodac. Donio je na prodaju amajliju od malog, duguljastog palminog oraha. Orah je bio izrezbaren karakterističnim šarama, a bio je sjajan od dugogodišnje upotrebe. Ovaj se predmet zove malupai i urođenik ga nosi oko vrata. Kad bi njegov vlasnik išao kroz šumu, osobito noću, ovaj bi amulet navodno zazviždao ako se vlasnik nađe u kakvoj opasnosti, kako bi ga upozorio. U takvoj prilici treba se uhvatiti za amulet. To će mu spasiti život, kažu.
Otac Pierre dopustio je da ja otkupim ovaj zanimljiv predmet. Njegov je dotadašnji vlasnik bio tužan što se rastajao od svog vjernog čuvara. To je pokazao na vrlo dirljiv način. Kad je pogodba završena, uzeo mi je iz ruke malupai i protrljao ga sebi uz jednu stranu nosa i istim je predmetom pokazao da mu teku suze. Slične geste ponovio je i na drugoj strani.
(Sekelj 2019: 26)