Izložbu pogledajte OVDJE.

Braća Mirko (5.4.1871. – 1913.) i Stevo (19.8.1875.-7.6.1936.) Seljan hrvatski su istraživači, rođeni i školovani u Karlovcu. Etnografski muzej čuva njihovu vrijednu ostavštinu. Ovim se projektom željela omogućiti dostupnost građe koja je u posjedu Etnografskog muzeja, ali i drugih hrvatskih institucija. Cilj je na jednome mjestu okupiti sve za sada dostupne materijale koji svjedoče o djelovanju braće Seljan.

Iz fundusa Etnografskog muzeja dostupna je sva građa: fotografije predmeta iz Etiopije i Južne Amerike, fotografije koje su braća snimila u Južnoj Americi, pisma, dnevnici, putne bilježnice, razglednice i dopisnice te knjiga „Salto del Guaira“ koja je za ovu svrhu prevedena sa španjolskog na hrvatski jezik.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu digitalizirala je dvije knjige braće Seljan te je Gradski muzej Karlovac predstavio svoju Zbirku Seljan, čime su nadopunili ovaj projekt.

Dostupni su i članci koje su Seljani objavljivali u časopisu „Prosvjeta“ između 1902. i 1911. godine. Popis literature upućuje korisnike na knjige koje su objavila braća Seljan te na znanstvene i popularne radove koji tematiziraju njihovo djelovanje.

Strip poznatog crtača Andrije Maurovića „Grob u prašumi“ (tekst Franjo Fuis i Marcel Čukli) izlazio je u časopisu „Zabavnik“ (1943. – 1944.), a nastao je prema knjizi Zlatka Milkovića „Braća Seljani“.

Kako bi ovu obimnu građu približili korisnicima, napravili smo interaktivne karte koje iscrtavaju puteve braće Seljan s opisima njihovih ekspedicija i dodatnim materijalima. Nadamo se da će ovaj projekt rasti, kako će se širiti i saznanja o bogatom djelovanju braće Seljan te da će informacije o ovim iznimnim istraživačima i putnicima s lakoćom prelaziti granice i spajati kulture, baš kako su to radila i braća Seljan.

Autorica: Marija Živković