Viktor Wickerhauser

Jedan od donatora ovdje izloženih predmeta je admiral Victor Wickerhauser. Rođen u Zagrebu 1866. godine, u svojstvu oficira austro-ugarske mornarice zapovijedao je na raznim brodovima i predavao na Vojnopomorskoj akademiji u Rijeci.
Između 1900. i 1903. godine boravio je u Kini i Japanu odakle je donio 31 predmet i darovao ih tadašnjem Narodnom muzeju. Osim ovdje izloženih predmeta (cipele iz nekadašnje Mandžurije, žezlo ruyi, odjeća člana kineske carske obitelji, svitak s kaligrafijom i dr.) darovao je vrlo vrijedne slike na svili, ali i jedan neobičan predmet – lastavičje gnijezdo. Riječ je o jestivom gnijezdu nekih vrsta lastavica koje umjesto grana i perja za gradnju gnijezda koriste slinu i koja se u dodiru s zrakom stvrdne. Od gnijezda se priprema juha koja je i danas specijalitet diljem Azije.
Wicherhauser je bio u Pekingu za vrijeme Bokserskog ustanka (1899–1901). Do ustanka je došlo zbog gladi, niza prirodnih nepogoda i nezaposlenosti. Seljaci i gradska sirotinja ustali su protiv stranaca zbog njihovog privilegiranog položaja. Napadi su prerasli u oružani sukob te je Savez osam država (Japan, Rusija, Velika Britanija, SAD, Austro-Ugarska, Francuska, Njemačka i Italija) ugušio pobunu, opljačao carsku palaču i nametnuo Kini ponižavajuće kazne.
Nakon raspada Austro-Ugarske monarhije Wickerhauser odlazi u Zemun gdje je bilo sjedište zapovjedništva mornarice Kraljevine Jugoslavije. Umirovljen je 1932., a preminuo 1940. godine.