Programi

PROGRAMI za djecu predškolske dobi

Posjet Muzeju zanimljivo je i zabavno iskustvo i za najmlađe. Za predškolce organiziramo tematska vodstva, radionice, igraonice i predstave. Time pridonosimo građenju temeljnih vrijednosti Nacionalnoga kurikuluma za rani i predškolski odgoj i obrazovanje za čuvanje i razvijanje nacionalne, duhovne, materijalne i prirodne baštine.

Programi za učenike

Za učenike osnovnih i srednjih škola organiziramo stručna vodstva, radionice i predavanja tematski vezana uz stalni postav i povremene izložbe. Programi se mogu uklopiti u osnovnoškolski kurikul prirode i društva, povijesti, geografije, glazbene i likovne kulture te u srednjoškolske kurikule povijesti, geografije, etike, likovne i glazbene kulture.

Programi sadrže:

  • stručno vodstvo kroz stalni postav narodnih nošnji Hrvatske i svjetskih kultura
  • stručno vodstvo kroz povremene izložbe
  • tematska vodstva kroz stalni postav; hrvatski običaji; maske i maskiranje; stanovanje i uređenje doma; odijevanje nekad i danas; novi svjetovi i hrvatski putnici istraživači, pretci i potomci, muzeji i kulturne ustanove

Program je prilagođen uzrastu, a vodstvo uobičajeno traje 30 – 45 minuta.

Pored predloženih tematskih radionica i vodstava moguće je organizirati i druge tematske radionice i vodstva u dogovoru sa učiteljicama i nastavnicama.

Obiteljski programi

Posjet muzeju je zanimljivo iskustvo za cijelu obitelj. Zajedničko istraživanje stalnog postava i izložbi, kao i kreativne radionice, pripovjedaonice i predstave pridonose intelektualnom, društvenom, duhovnom i motoričkom razvoju djece i jačanju roditeljskih kompetencija. Jednako tako pridonosi izgradnji osobnog te kulturnog identiteta djeteta i roditelja.

Programi cjeloživotnog učenja

Muzejski programi za odrasle dio su cjeloživotnog učenja, a osim vodstava kroz izložbe muzej pruža niz različitih sadržaja kroz predavanja i radionice. Pored usvajanja novih vještina i širenja znanja provest ćete vrijeme u ugodnom okruženju s ljudima sličnih interesa. Osim programa namijenjenih individualnom usavršavanju, organiziraju se i programi za odgajateljice, nastavnike i profesore.

Programi izvan muzeja

U suradnji s vrtićima, školama, knjižnicama, centrima za kulturu i zdravstvenim ustanovama održavamo raznolike programe izvan muzeja, poput putujućih izložbi, predavanja i radionica.