Crveni pijetao – crna kokoš: kultovi plodnosti, obredi, običaji i vjerovanja

07.02.2019. – 07.04.2019.
19:00h
Etnografski Muzej, Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb

Gostujuća izložba Muzeja Makedonije i Arheološkog muzeja u Skopju, „Crveni pijetao – crna kokoš: kultovi plodnosti, obredi, običaji i vjerovanja“ otvorena je u četvrtak, 7. veljače 2019. godine. Ovom izložbom muzeji u suradnji daju svoj doprinos uspješnom nastavku kulturne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Makedonije. Realizaciju su omogućili Ministarstvo kulture Republike Makedonije, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

Opširnije o izložbi

Оpstanak čovjeka uvijek je neposredno vezan uz prirodu i njenu nepredvidljivost. S potrebom da stvori stabilnu egzistenciju, čovjek inicira niz aktivnosti koje bi trebale omogućiti sigurno sučeljavanje sa sušama, nestašicom hrane, bolestima, smrti, itd. Stalno ponavljanje takvih simboličkih aktivnosti, dovelo je do pojave raznih obreda i kultova. Obredi predstavljaju ritualiziranu koreografiju kultova koji su, pak, često koncentrirani na obožavanje konkretnih mitskih likova, predaka, božanstava, duhova ili totemiziranih životinja. Neki od njih su usmjereni prema određenim vitalnim funkcijama ljudskog tijela. Među njima su kultovi plodnosti koji se, zapravo, temelje na nužnoj biološkoj reprodukciji.

Izložba „Crveni pijetao – crna kokoš: kultovi plodnosti, obredi, običaji i vjerovanja“ ima za cilj napraviti dijakronijski presjek ovih obreda i predstaviti način na koji oni funkcioniraju od prapovijesti do danas. Njezina središnja točka su najrazličitije vrste arheološkog i etnološkog kulturnog nasljeđa koje u sebi sadrže elemente tjelesnoga i seksualnosti, a time i plodnosti. Pored prapovijesnih figurica, antičkih posuda i svjetiljki, koje predstavljaju arheološku manifestaciju ovih kultova, izložba sadrži mnoštvo predmeta koji su dio karnevala, vjenčanja i ostalih obreda prijelaza, karakterističnih za Makedonce u zadnjih nekoliko stoljeća. Izlaganjem maski, obrednih rekvizita, dijelova nošnji, narodne poezije, fotografija i video isječaka, prikazano je bogatstvo i varijacije kultova plodnosti, kao i kultna mjesta koja i danas predstavljaju obredna središta gdje se stimulira plodnost ljudi, životinja i biljaka.

Autor izložbe: Jovan Šurbanoski
Koautori: Jasemin Nazim, Aleksandra Papazovska, Vladimir Bocev
Likovni postav: Jovan Ivanovski
Grafičko oblikovanje: New Moment, Skopje

Sadržaj izložbe dijelom nije prikladan za osobe mlađe od 15 godina.

Galerija otvorenja
Galerija postava
vezana izdanja
Deplijan