Dajmo djeci korijene i krila

Kulturno-odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja Dajmo djeci korijene i krila kontinuirano se provodi od 2013. godine. Cilj projekta je da se djecu već od vrtićke dobi upoznaje s vrijednostima hrvatske baštine kroz tradicijske drvene igračke Hrvatskog zagorja koje se nalaze na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske i od 2009. godine na popisu nematerijalnih dobara upisanih na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi. Partner na projektu je Radio Kaj, a poticaj za ovaj vrijedan projekt je bila izložba Svijet igračaka, autorice dr.sc. Iris Biškupić-Bašić. Autorica i inicijatorica projekta Dajmo djeci korijene i krila je gđa Mirjana Drobina.

Moto i naziv projekta Dajmo djeci korijene i krila na simbolički način ukazuje na važnost nasljeđa (korijeni) kao temelja za polazak u budućnost (krila).

Projekt se temelji na ideji da ustanove u kojima borave djeca (vrtići, dječje bolnice, SOS dječja sela, dječji domovi) dobiju komplet od 30 drvenih igračaka. Donacija igračaka popraćena je razgovorom o baštini u skladu s uzrastom djece kao i prigodno osmišljenom interaktivnom kazališnom predstavom čija poruka je da se baština treba čuvati, a znanje kroz igru dijeliti. Nakon predstave slijedi priča iza igračke odnosno priča o tome kako igračka nastaje, tko je i u kakvim okolnostima izrađuje i koje joj značenje pridaje. Igračka ima i ekološku komponentu, uz drvo od kojeg je izrađena koristi se boja koja je prihvatljiva za zaštitu zdravlja djece i očuvanje okoliša. Produljeno djelovanje doživljaja nastavlja se reinterpretacijom teksta koji odgajateljice koriste prilikom igre, memory kartama…

Akcija je do sada provedena u 132 vrtića i dječjim bolnicama od Zagreba, Čakovca, Vukovara, Opatije, Dubrovnika do djece u poplavljenim područjima Gunje.

Etnografski muzej ovim vrijednim projektom potiče očuvanje lokalnog obrta izrade igračaka pod UNESCO-vom zaštitom te doprinosi da tradicijske drvene igračke Hrvatskog zagorja kao zaštićeno kulturno dobro i dalje žive u lokalnoj zajednici.

Vrijednost ovog projekta potvrđuju i primljene nagrade, posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva 2014. godine i nagrada Hrvatske udruge radija i novina za najbolju akciju u 2013. godini.

Pročitajte više o projektu na: www.korijeni.info

Kontakt

Ivana Lušić

T +385 1 5507 873

M +385 99 267 6557

ilusic@emz.hr