Naslovna slika

Međunarodni dan muzeja 2022

18.05.2022.
11:00h
Etnografski Muzej

Program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Etnografskom muzeju

11.00 – 12.00 | Pedagoška dvorana na četvrtom katu Etnografskog muzeja

PROMOCIJA NOVOG VIZUALNOG IDENTITETA, WEB STRANICE I ONLINE KATALOGA ETNOGRAFSKOG MUZEJA

Trajanje: 60′

dr. sc. Goran Zlodi
Matija Dronjić

Etnografski muzej se priključuje ovogodišnjoj inicijativi propitujući ulogu suvremenog etnografskog muzeja kao mjesta stjecanja novih iskustava fokusirajući se na podtemu Moć inovacija u digitalizaciji i dostupnosti, kroz koju želimo predstaviti rezultat dugogodišnjeg projekta Etnografski muzej Online. Cilj projekta je bio uspostava online kataloga/repozitorijačime je napravljen veliki iskorak u dostupnosti muzejske građe širokoj publici i stručnoj javnosti. Zahvaljujući dugogodišnjem radu muzejskih stručnjaka, vanjskih suradnika iz IT sektora, kao i niza volontera, praktikanata i pripravnika koji su surađivali na realizaciji projekta, uspostavljen je portal koji je otvorio vrata u iznimno vrijedan i bogat fundus našeg nacionalnog etnografskog muzeja.

Promocija repozitorija/online kataloga zamišljena je ne samo kao interaktivna demonstracija novih i inovativnih digitalnih rješenja Etnografskog muzeja, već i kao diskusija o problematici provedbe velikih digitalizacijskih projekata s ciljem izgradnje kapaciteta potrebnih za funkcioniranje muzejskih ustanova u virtualnim arenama 21. stoljeća, međusektorskog povezivanja putem projekata koje provode te promocije inovacija u muzejskom informacijskom sustava, poput metapodatkovnog sustava za opis građe na temu kulturne animalistike, razvijenog u sklopu projekta “Kulturna animalistika: interdisciplinarna polazišta i tradicijske prakse” (ANIMAL).

12.00 | Pedagoška dvorana na četvrtom katu Etnografskog muzeja

PROMOCIJA FILMA „PČELA – POPUT KAPI VODE NA DLANU“

Trajanje: 14′

Autorica: Željka Petrović Osmak

Film o pčelama i pčelarstvu snimljen je tijekom proljeća 2021. godine na pčelarskoj farmi Mihaljević med, koja se smjestila u malenom mjestu Konšćica nedaleko Grada Samobora na visini od cca 450 metara,  kraj Okića, strme stožaste hridine kojom na istoku završava hrbat Plešivice. Pčelarsku farmu Mihaljević med utemeljio je 1959. godine Ante Mihaljević. Radinost i briga oko pčela, proizvodnja meda i njegova prodaja, ostala je i slijedeću generaciju unutar obitelji te su njegovu djelatnost nastavili i proširili njegovi sinovi Miroslav i Ivan Mihaljević. Film u fokus stavlja način pčelarenja u obitelji Mihaljević ali obuhvaća i širi kontekst približavajući gledateljima stanje pčelarstva u svijetu danas te sam život pčela. Kazivač na filmu je Ivan Mihaljević, snimatelji Franka Telebuh i Grgur Žučko, te je napravljen u produkciji Etnografskoga muzeja.

PREDAVANJE: VRIJEME UZVRAĆA UDARAC ILI GDJE SU PČELE?

Trajanje: 30′

Autorica: Suzana Marjanić

U predavanju će biti riječi opasnostima od GMO hrane i  o tzv. „tajanstvenom“ izumiranja pčela u regionalnim okvirima (Srbija, Hrvatska). Riječ je o slučaju iz 2019. godine kada je u velikom trovanju pčela u Kikindi stradalo 1668 pčelinjih društava i o slučaju u Međimurju kada je 2020. godine zabilježen pomor oko 57 milijuna pčela (ukupno 1150 košnica, u a svakoj košnici obitava oko 50 000 pčela). Znanost navedenom fenomenu daje ime Colony Collapse Disorder (poremećaj kolapsa kolonija ili CCD poremećaj)te studije pokazuju da je krivac glifosat, aktivna tvar herbicida Roundup, koji se danas masovno koristi u proizvodnji GMO usjeva.

Nakon filma i predavanja slijedi diskusija.

14.00 | Izložbena dvorana u sjevernom krilu prizemlja Etnografskog muzeja

VODSTVO KROZ IZLOŽBU „IGRAČKE – DJETINJSTVO ZAUVIJEK“

Trajanje: 30′

Autorica: Iris Biškupić Bašić

Izložba „Igračke – djetinjstvo zauvijek“ zamišljena je kao putovanje kroz povijest igračaka i igara iz fundusa Etnografskog muzeja, nastalih u Hrvatskoj i od hrvatskih autora u razdoblju od kraja 19. stoljeća do danas.

14.30 | Izložbena dvorana u južnom krilu prizemlja Etnografskog muzeja

VODSTVO KROZ IZLOŽBU „IGROM OKO SVIJETA“

Trajanje: 30′

Autorica: Marija Živković

U prizemlju muzeja u sklopu stalnog postava Zbirke izvaneuropskih kultura postavljena je izložba „Igrom oko svijeta„ u kojoj su istaknute zanimljive igračke namijenjene djeci različitih kultura svijeta od Azije, Južne Amerike, preko Afrike do Australije.

15.00 | Izložbena dvorana u južnom krilu prvog kata Etnografskog muzeja

VODSTVO KROZ IZLOŽBU „KAPA DOLJE! PRIČA O (NE)POKRIVANJU GLAVE“

Trajanje: 45′

Autorice: Aida Brenko, Mareta Kurtin i Vesna Zorić

Izložba kroz interaktivnu šetnju pripovijeda o duhu vremena, vlastitome mjestu u njemu i doživljaju koji nosimo pod pokrivalima za glavu. Putem reprezentativnih izložaka i zanimljivih priča koje će oduševiti posjetitelje ukazuje na značenje oglavlja u različitim kulturama te ujedno podiže svijesti o kulturnoj i vjerskoj raznolikosti.

GALERIJA