Naslovna slika

Radionica

Vege tjedan u Etnografskom muzeju

30.11.2022. – 03.12.2022.
17:00h
Etnografski muzej

Sa zadovoljstvom vas pozivamo da nam se pridružite na Vege tjednu u Etnografskom muzeju. Za vas smo pripremili dvije zanimljive radionice i predavanje, a program se realizira uz izložbu Lica gladi.

Srijeda, 30. studenog, 17:00 – 18:30

Etnografski muzej

Jednostavno i ukusno s Majom Brekalo

Pridružite nam se na degustacijskoj prezentaciji, na kojoj ćemo saznati kako se od malo namirnica i s malo mašte može pripremiti jednostavan, zdrav i ukusan obrok, od predjela i glavnog jela do deserta. Zvijezde ovih jela bit će mahunarke uz dodatak povrća i žitarica koje će nam dati pregršt nutrijenata i puno energije, a istovremeno usrećiti naše okusne pupoljke.


Voditeljica radionice je Maja Brekalo, autorica food bloga Delicious and Healthy by Maya te autorica Moje sretne hrane, najprodavanije kuharice u hrvatskim knjižarama 2021. godine.

Sudjelovanje je besplatno uz kupljenu ulaznicu za muzej (30 HRK / 3,98 €). Prijave su obavezne na edukacija@emz.hr.

Četvrtak, 1. prosinca, 17:00 – 18:00

Etnografski muzej

Tko travu zna kuhati, taj nikad neće ostati gladan

Sve koji žele znati više pozivamo na predavanje posvećeno već zaboravljenim namirnicama i jelima za kojima se posezalo u najcrnjim vremenima. Dr.sc. Jelena Ivanišević (Institut za etnologiju i folkloristiku) pričat će nam o alternativnim krušaricama i izvorima hrane te načinima pripreme i konzumacije u razdobljima gladi i nestašice. Saznajte čime možete nadomjestiti pšenicu, koji dijelovi rogoza služe za jelo i je li moguće skuhati juhu od kamena. Podsjetimo se zajedno da je glad ipak najbolji začin.

Ulaz na predavanje je besplatan, a prijava nije potrebna.

Subota, 3. prosinca, 12:00 – 14:00

Kuhaona, Opatovina 13

Fermentacija sa Sanjom Bilas

Fermentacija je prirodni proces transformacije hrane uz pomoć bakterija, kvasca, gljivica i/ili enzima koje one proizvode. Ovim procesom proizvedeni su pivo, vino, kruh, soja sos, ocat, kiselo zelje i mnoge druge namirnice, a pretpostavlja se da je oko trećine hrane koju ljudi jedu proizvedena upravo procesom fermentacije.

Na radionici ćete saznati sve o fermentaciji hrane te naučiti osnove tog postupka, a pripremljene staklenke povrća i dodataka ponijet ćete doma. Voditeljica radionice je Sanja Bilas, vlasnica brenda Fakat fino, čija je misija jesti brzo i zdravo svaki dan.

Cijena ulaznice iznosi 100kn (13,27 €) po polazniku, a prijave su obavezne na edukacija@emz.hr (mjesto na radionici rezervira se uplatom).