Dvije stanice na hrvatskom putu svile

08.11.2021. – 31.01.2022.
12:00h
Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb

Gostovanje izložbe “Dvije stanice na hrvatskom putu svile” u Domu za starije osobe Sveti Josip.

Izložba tematizira porijeklo i praksu svilarstva i svilogojstva na području Hrvatske – u Konavlima, Dalmatinskom zaleđu, Slavoniji i Posavini.

opširnije o izložbi

U korak s protuepidemijskim mjerama i preporukama smanjenog kretanja, posebice kada su u pitanju osobe treće životne dobi, izašli smo u zajednicu naših sugrađana, štićenika Doma za starije osobe Sveti Josip u Zagrebu, i razigrali im svakodnevicu malo poznatom pričom o kraljici među tkaninama – svili, njezinom porijeklu te tradicijskom uzgoju dudova svilca i preradi te uporabi domaće svilene niti na području Hrvatske.

U svom izvornom obliku, funkcionirala je kao sadržajna dopuna izlošcima u stalnom postavu Etnografskog muzeja, u okviru pedagoškog projekta “Dvije stanice na hrvatskom putu svile”, realiziranog u suradnji Etnografskog muzeja i Zoološkog vrta grada Zagreba, 2016/17. godine. Osnovne aktivnosti obuhvatile su niz odgojno-obrazovnih programa (izložbe i tematska vodstva, predavanja, prezentacije i radionice) vezanih uz uzgoj dudovog svilca te domaću proizvodnju i uporabu svilene niti.

Ovom prilikom, postav je „putujući“ – sužen na informativni dio, uz poziv na što skoriji posjet našim ustanovama i doživljaj hrvatskog puta svile – uživo.

Autorica izložbe: Gordana Viljetić
Autorice projekta: Ivana Kovarik Antonović (ZooZG), Gordana Viljetić (EMZ)

galerija otvorenja