Izložba “Naličje grada prije 100 godina: fotografije iz zbirki liječnika Vladimira Ćepulića i Luje Thallera” Produžena do 2. lipnja 2024.

21.03.2024. – 02.06.2024.
18:00h
Etnografski muzej, Zagreb

Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je zbog velikog interesa publike izložba “Naličje grada prije 100 godina: fotografije iz zbirki liječnika Vladimira Ćepulića i Luje Thallera” produžena do 2. lipnja 2024.

opširnije o izložbi

Izložba NALIČJE GRADA PRIJE 100 GODINA: FOTOGRAFIJE IZ ZBIRKI LIJEČNIKA VLADIMIRA ĆEPULIĆA I LUJE THALLERA studijska je izložba iz fundusa Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU i organizirana u povodu 150. obljetnice osnutkaHrvatskoga liječničkog zbora.

Izložba i katalog prikazuju osobit pogled na zagrebačku stambenu bijedu optikom socijalne patologije s naglaskom na tuberkulozu u prvim dekadama 20. stoljeća na temelju sačuvane zbirke fotografija iz ostavštine liječnika Vladimira Ćepulića (1891. – 1964.), jednog od predsjednika Hrvatskoga liječničkog zbora (1935. – 1945.) i Luje Thallera (1891. – 1949.), začetnika hrvatske medicinske historiografije. Fotografije socijalne bijede koje se predstavljaju na izložbi nastale su na poticaj liječnika Vladimira Ćepulića i Luje Thallera sa svrhom oblikovanja svojevrsne potvrde propitivanju organske podloge društva u prvoj polovini 20. stoljeća. Pritom su u sklopu zdravstveno-prosvjetiteljskih kampanja pridonosile utemeljenju novog sustava vrijednosti unutar medicine i društva. Navedene zbirke koja sadrže ukupno 132 fotografije danas se nalaze u Hrvatskome muzeju medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a poslužit će kao polazište u razmatranju pojavnosti socijalne fotografije na području Hrvatske, ali i socijalne medicine/patologije s osobitim naglaskom na tuberkulozu početkom 20. stoljeća. Istaknut će se njihova rana pojavnost kao do sada nezapaženi segment socijalne fotografije u Hrvatskoj te muzeološka vrijednost kao akvizicije prvog Muzeja za povijest zdravstva koji je osnovan 1944. u Zagrebu pri Hrvatskome liječničkom zboru.

Osim kataloških opisa i fotografija svih eksponata, dvojezični katalog izložbe (hrv./engl.) sadrži uvodni tekst prof. dr. sc. Stelle Fatović-Ferenčić, povjesničarke medicine, znanstvene savjetnice u trajnom zvanju iz Odsjeka za povijest medicinskih znanosti i upraviteljice Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU, dr. sc. Martina Kuhara, znanstvenog suradnika u Odsjeku za povijest medicinskih znanosti HAZU i Silvije Brkić Midžić, muzejske savjetnice i upraviteljice Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU.

Nositelji projekta

Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU,
akademik Marko Pećina, voditelj Muzeja
prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, dr. med., zamjenica voditelja Muzeja
Silvija Brkić Midžić, prof., upraviteljica Muzeja
Odsjek za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU
dr. sc. Martin Kuhar, dr. med.

Partneri na projektu

Hrvatski liječnički zbor, prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Zbora i
Etnografski muzej, Zagreb, dr. sc. Zvjezdana Antoš, ravnateljica

Autori koncepcije izložbe: Silvija Brkić Midžić, prof., prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, dr. med., dr. sc. Martin Kuhar, dr. med.

Kustosica izložbe: mr. sc. Željka Petrović Osmak

Likovni postav izložbe, vizualni identitet i grafičko oblikovanje izložbenih materijala: Studio Rašić i Ante Rašić

Realizaciju izložbe financijski su podržali: Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatsko torakalno društvo Toraks.

Digitalizacija muzejske građe financirana je sredstvima Zaklade za znanost u okviru projekta IP-2019-04-1772.

galerija otvorenja
galerija postava