Izložba Tisje Kljaković Braić: ONI

23.04.2024. – 22.09.2024.
19:00h
Etnografski muzej

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Tisje Kljaković Braić: ONI u utorak, 23. travnja 2024. u 19,00 sati u Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14, Zagreb

opširnije o izložbi

Na izložbi Etnografskoga muzeja Intimni prostori svakodnevice propituju se aktualne teme iz naše svakodnevice koje su kontekstualizirane i radovima priznate slikarice, ilustratorice i spisateljice Tisje Kljaković Braić Oni.
Autorica je hit-knjiga: U malu je uša đava, Oni i Oni 2, Pita moja mama imate li jedno jaje. Upravo u središtu njezina umjetničkog propitivanja jest svakodnevni život koji je ispunjen sitnicama, prepoznatljivim dnevnim rutinama, kao i malim ritualima bračnog para i uspomenama koje se prepričavaju u obitelji ili pri druženju s prijateljima u opuštenoj atmosferi. Kako i sama autorica kaže, „neke su stvari i izlazile iz reportoara, pa je bio zadnji čas bilo zapisati ih kako se ne bi zaboravile“. Izloženi radovi Tisje Kljaković Braić, njezine duhovite karikature bračnoga para kojima bilježi svakodnevicu ilustriranu s puno humora, karakterističnoga za dalmatinski mentalitet, ali u kojemu se svi pomalo prepoznajemo jer o pojedinim prikazanim „situacijama“ imamo i svoju osobnu priču. Te osobne priče rado prepričavamo jer su nam smiješne i želimo ih ne samo ponovno prepričati svojoj obitelji, nego podijeliti i s našim prijateljima, dragim osobama. No, te priče imaju puno dublji smisao i značenje jer one bilježe sjećanja na proživljeno osobno iskustvo i na taj ih način čuvaju kroz pripovijedanje o obitelji, bakama i djedovima, onima koji više nisu s nama, ali su kroz tu priču ovdje i dalje s nama žive. Iz crteža i poruka Tisje Kljaković Braić možemo iščitati puno više – o toploj i iskrenoj priči o ljubavi između dva bića, povezanosti s obitelji i prijateljima, kao i ljudima koje slučajno srećemo u svakodnevici. Tisja progovara o međuljudskim odnosima, o našim manama i kvalitetama, ali i o reakcijama na neke aktualne događaje koje čitamo i gledamo s osmijehom na licu, prisjećajući se i vlastitih zgoda i nezgoda, svoje obitelji i nekog minulog vremena.

Iz biografije autorice:

Tisja Kljaković Braić rođena je 30. lipnja 1979. u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti – smjer slikarski dizajn. U travnju 2003. diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorkog Žuvele.
Svoja djela izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te četrdeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Autorica je hit-knjiga: U malu je uša đava, Oni i Oni 2, Pita moja mama imate li jedno jaje.
Živi i radi u Splitu.

galerija otvorenja
galerija postava