Naslovna slika

Dan otvorenih vrata Hrvatsko-hispanskog društva

10.11.2022.
18:00h
Etnografski muzej

Dana 10. studenog 2022. godine održan je u prostorima Etnografskog muzeja tradicionalni Dan otvorenih vrata Hrvatsko-hispanskog društva koje ove godine slavi dvadesetu obljetnicu njegovanja prijateljskih odnosa Hrvatske sa zemljama španjolskog govornog područja.

Budući da se ove godine obilježava trideseta obljetnica priznanja Republike Hrvatske kao nezavisne države, Društvo je pozvalo veleposlanika Republike Čile Nj.E. g. Cristiana Streetera da održi predavanje o trideset godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Čilea, južnoameričke zemlje koja je prva priznala Hrvatsku 1992. godine. Njegova Ekselencija kratko nas je upoznala s događanjima u Čileu i Hrvatskoj u vrijeme proglašenja hrvatske nezavisnosti te kako je tekao proces priznavanja Hrvatske u Čileu. Naveo je brojna događanja koja su imala utjecaj na brzo priznavanje Hrvatske u Čileu, poput iznimnog truda hrvatske zajednice u Čileu (oko 400.000 članova), koji su svojim trudom i radom doprinijeli ekonomskom, političkom i društvenom razvoju Čilea te time stekli veliki ugled u zemlji. U tom kontekstu spomenuo je Čileance hrvatskog porijekla, zastupnika Balda Prokuricu, ministra obrane predsjednika Piñere, te senatora Hernána Vodanovića. Također je spomenuo g. Mirka Jozića, hrvatskog trenera koji je čileanski nogometni klub Colo Colo doveo do osvajanja Copa Libertadores de América, čime je Republika Čile opet postala zanimljiva svijetu nakon godina otuđenosti zbog vojne diktature. Veleposlanik je također spomenuo najbitnija događanja koja su utjecala na razvoj odličnih diplomatskih odnosa naših zemalja u posljednjih trideset godina, poput osnivanja Veleposlanstva Republike Čile 1995. godine, čime je Čile također bila prva država koja je osnovala veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj. Spomenuo je i najvažnije službene posjete između članova vlada naših zemalja. Tijekom zadnjih trideset godina, Čile su posjetili hrvatski predsjednici Franjo Tuđman, Stjepan Mesić i Kolinda Grabar- Kitarović, dok je prvi čileanski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku bio Ricardo Lagos. Veleposlanik je spomenuo i kulturnu suradnju Zagrebačkog filharmonijskog orkestra i Orquesta Sinfónica Nacional de Chile koji su organizirali dva koncerta u Zagrebu i Santiagu de Chile te otvaranje izložbene dvorane  „Lenka Franulić“ posvećene Lenki Franulić, čileanskoj novinarki hrvatskog porijekla.

Osim veleposlanika Republike Čile, prigodne kratke govore održali su i ravnateljica Etnografskog muzeja, gospođa Goranka Horjan, predsjednik Hrvatsko – hispanskog društva, g. Srećko Švaić te novoizabrani veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, Nj.E. g. Juna González-Barba Pera, koji se publici kratko predstavio, izrazio zadovoljstvo dobrim odnosima između Kraljevine Španjolske i Republike Hrvatske te najavio skori službeni posjet španjolskog kralja Filipa VI. i kraljice Letizie.