Naslovna slika

UPRAVLJANJE I VOĐENJE MUZEJA BILE SU JEDNE OD KLJUČNIH TEMA NA GENERALNOJ KONFERENCIJI ICOM-a U PRAGU

Ravnateljica EMZ-a Goranka Horjan ponovno izabrana za predsjednicu INTERCOM-a

25.08.2022.
10:00h
ICOM Prag

ODRŽANA GENERALNA KONFERENCIJA ICOM-a (Međunarodni odbor za muzeje) U PRAGU, 20. – 28. 08. 2022.

U sklopu Generalne konferencije ICOM-a u Pragu održali su se i izbori za članove Izvršnog odbora INTERCOM-a, Međunarodnog komiteta za muzejski menadžment. Za Predsjednicu je ponovno izabrana ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan te će u slijedeće tri godine voditi jedan od najvećih međunarodnih komiteta svjetske muzejske organizacije. Zasigurno da njezin reizbor pridonosi boljoj vidljivosti Hrvatske i hrvatskih muzealaca u ovoj važnoj muzejskoj organizaciji!

 Ostali izabrani članovi Izvršnog odbora INTERCOM-a su: Cristina Vaninni (Italija), Hans van de Bunnte (Nizozemska), Marek Prokupek (Češka), Anne-Marie Gillis (Belgija), Reena Dewan (Indija), Martha Ikabongo (Zambia) i Heloise Amez-Droz (Kanada).

UPRAVLJANJE I VOĐENJE MUZEJA BILE SU JEDNE OD KLJUČNIH TEMA NA GENERALNOJ KONFERENCIJI ICOM-a U PRAGU

Goranka Horjan, predsjednica INTERCOM-a (Međunarodnog komiteta za muzejski menadžment) i članovi projektnog tima pripremili su nekoliko sesija tijekom trijenalne konferencije ICOM-a u Pragu što je bilo posebno zamijećeno od sudionika i partnera.  INTERCOM je dao izniman doprinos središnjem programu konferencije, a temu vođenja muzeja predstavljen je uključivanjem istaknutih svjetskih stručnjaka kao što su Loonie G. Bunch i Hilary Carty. U proteklom mandatu INTERCOM je snažno utjecao da se tema vođenja muzeja, posebno u kriznim situacijama u kojima su se brojni muzeji našli zadnjih godina, stavi visoko na listu prioriteta u muzejskoj struci. Stoga je to područje uključeno i u novi Strateški plan ICOM-a, izglasan na Generalnoj skupštini 24. kolovoza 2022. Zajedno s Nacionalnim komitetom Sjedinjenih američkih država i Međunarodnim komitetom za muzejske izložbe, INTERCOM za svaku generalnu konferenciju organizira memorijalno predavanje posvećeno istaknutom svjetskom muzealcu Simonu Weilu. Ove godine je za predavanje odabrana tema LGBTIQ+Muzeji, iznimno posjećena sesija s predavačima Benom Garcijom i Craigom Middletonom.

U svom mandate Goranka Horjan je posebno poticala uključivanje u projekte pa je tako više njih bilo financirano od strane Svjetskog savjeta za muzeja. U sklopu projekta INTERCOM GLOBAL MUSEUM LEADERSHIP STUDY AND KNOWLEDGE PLATFORM tiskana je publikacija na četiri jezika (engleski, španjolski, francuski i arapski) koja sažima rezultate prvog globalnog istraživanja na temu leadershipa. Druga publikacija naslovljena MUSEUM WATCH GOVERNANCE MANAGEMENT PROJECT realizirana je u suradnji s CIMAM-om (Međunarodnim komitetom za muzeje suvremene umjetnosti) i kao mrežno izdanje zapaženo je i od međunarodnih medija. Kao partner Komitetu za konzervaciju INTERCOM je sudjelovao u prvedbi projekta TRAINING THE TRAINERS – FACILITATED WORKSHOPS TO TRAIN LEADERS IN CONSERVATION RISK ASSESSMENTS. U 2022. godini nastavak projekta o vođenju muzeja naslovljen  LEADERSHIP ALERT – CAPACITY BUILDING  FOR FUTURE MUSEUM SCENARIOS započeo je organizacijom regionalnog foruma u Latinskoj Americi u suradnji s Fundacion Typa iz Argentine. Horjan je u sesiji Solidarity Projects predstavila uspješni projekt INTERCOM-a i najavila daljnje aktivnosti.

 Na nekoliko manjih sesija INTERCOM je uz nove publikacije prezenitrao i nova razmišljanja stručnjaka koji su predstavili različite aspekte upravljanja u muzejima. Tijekom zasebnog cjelodnevnog programa INTERCOM-a održanog 25.kolovoza 2022. u Nacionalnom muzeju agrikulutre u Pragu odražan je i okrugli stol sa sudionicima, većinom ravnateljima muzejskih ustanova na kojime se razgovaralo o različitim temama veznim uz muzejski menadžment.

GALERIJA