Naslovna slika

Konferencija za tisak – Proglašenje pobjednika javnozdravstvene kampanje „REMEKTIJELO“

09.01.2023.
11:00h
Etnografski muzej

9. siječnja 2023. godine u 11 h u

prostoru izložbe „Lica gladi“, Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14.

Uoči najdepresivnijeg dana u godini (treći ponedjeljak u siječnju) želimo promovirati važnost mentalnog zdravlja javnozdravstvenom kampanjom RemekTijelo koju su proveli Etnografski muzej i Dnevna bolnica za poremećaj prehrane hranjenja H(RANA) Klinike za psihijatriju Sveti Ivan.

U okviru izložbe „Lica gladi“ koja je otvorena u Etnografskom muzeju do 2. svibnja 2023. g. osmišljena je kampanja  „RemekTijelo“ i  održan online natječaj za učenike viših razreda osnovnih škola te prvog i drugog razreda srednjih škola u okviru kojega su se učenici mogli prijaviti, te na kreativan način, koristeći sve danas dostupne alate (snimanje videa na Tick-Tocku, Instagramu, likovnih uradaka, sastavaka, priča, pjesama,…), izrazili što za njih znači „Remek Tijelo“. Kampanja je trajala od 20. studenog do 20. prosinca 2022. godine.

Inspiraciju za svoje radove učenici su mogli tražiti u sljedećim izjavama: “Ako ti je izgled bitan, možda si iznutra sitan.”, “Rulam i kad fulam.”, “Svako tijelo je remek-djelo.”, “Bolje spika nego slika.”, “Savršeno sam nesavršen(a).”, “Lajkaj me u oči”, “Hrana nije rana” i ”Ljubav voli mane.”

Autori najboljih radova, dobili su priliku sudjelovanja u Maloj školi prevencije poremećaja hranjenja. Mala škola prevencije sastoji se od osam radionica koje će voditi educirani terapeuti Dnevne bolnice za poremećaje hranjenja. Prva radionica kreće 14. siječnja 2023. godine u 11 h u prostorima Etnografskog muzeja. Radionice će se odvijati svaka dva tjedna, subotom u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

“Učenici će tijekom radionica moći bolje upoznati i razumjeti sebe i svoj odnos prema tijelu, emocijama, hrani, očekivanjima okoline i sebe samih, te će raditi na odnosu prema vršnjacima i slikama koje im se predstavljaju u medijima i na društvenim mrežama”, izjavio je Hrvoje Handl, voditelj Dnevne bolnice H(RANA) Klinike za psihijatriju Sveti Ivan.

Po završetku programa polaznici Male škole prevencije poremećaja hranjenja izradit će završne radove pod mentorstvom voditelja radionica i tako postati vršnjački edukatori koji će potom stečeno iskustvo i znanje dijeliti s vršnjacima u cijeloj zemlji kao ambasadori prevencije poremećaja hranjenja.

Raspored konferencije:

1. Pozdravne riječi iz Etnografskog muzeja i Klinike za psihijatriju Sveti Ivan

2. Kratko izviješće o natječaju i njegovoj svrsi