Naslovna slika

Predavanje

Predavanje „Kinč nije kič – kinč je ures!“ u Ogranku Matice hrvatske u Zaprešiću

08.09.2022.
19:00h
Ogranak Matice hrvatske, Zaprešić

U okviru Dana europske baštine 2022. godine održat će se predavanje „Kinč nije kič – kinč je ures!u četvrtak, 8. rujna 2022. u 19 sati u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću, Ulica kardinala Alojzija Stepinca 1. O kinču i umijeću izrade ukrasa od papira i drugih materijala govorit će viša kustosica u Etnografskom muzeju Danijela Križanec-Beganović.

Predavanje će predstaviti različita značenja riječi kinč koja se koriste na području središnje Hrvatske kroz predmete iz muzejskog fundusa te različite aktivnosti, kako muzeja tako i sve brojnijih udruga i institucija koje su ovaj oblik rukotvorstva prepoznale kao nešto tradicijsko i lokalno.

Kao i druge tradicije i prakse, i načini izrade ukrasa u stalnoj su mijeni što je uglavnom uvjetovano različitošću dostupnih materijala i tehnika, dok stil, mjesto te način izrade odražavaju duh i ukus vremena u kojem su nastali, ali i socioekonomske prilike izrađivača. Težnja ka lijepom uz osjećaj za estetiku je individualan, ali u isto vrijeme podložan brojnim vanjskim utjecajima, pa i onima trenutačne mode. Stoga je očekivano da je i način izrade kinča – ukrasa od papira i drugih materijala – podložan promjenama.

Posebnu pažnju ukrašavanju pridajemo u blagdansko vrijeme što potvrđuju brojni oblici ukrasa prisutni tijekom blagdana, a s višim životnim standardom razvijaju se raznovrsni oblici ovakvih aktivnosti kroz koje je vidljiva sve veća dostupnost novih materijala i tehnika korištenih za njihovu izradu.

Više informacija na: https://www.facebook.com/search/top?q=ogranak%20matice%20hrvatske%20u%20zapre%C5%A1i%C4%87u