Naslovna slika

Predavanje “Samoniklo jestivo bilje – jedno od lica gladi ili obilja?”

13.04.2023.
17:00h
Etnografski muzej

Pozivamo vas na predavanje “Samoniklo jestivo bilje – jedno od lica gladi ili obilja?” koje će se održati u četvrtak 13. travnja 2023. godine u 17 sati, u Etnografskom muzeju, Trg Mažuranića 14.

Glad, kao bolna opreka sitosti, trajno je poticala otočane i primorce očuvati stoljetna znanja i vještine preživljavanja u prostoru ograničenih resursa. Jedna od takvih vještina je prepoznavanje samoniklog jestivog bilja. Mišanca, gruda, gorko zelje, parapač ili pazija samo su neki od zbirnih naziva za brojne samonikle biljne vrste koje rastu u neposrednom ljudskom okolišu, a othranile su generacije, i to ne samo u kriznim vremenima.

Dva su važna osnova zdravog života u suglasju s prirodom – ekološka čistoća i biološka raznolikost. Očuvani ili neznatno izmijenjeni ekološki sustavi iznimna su rijetkost. U našem današnjem svijetu prividnog obilja, možda smo gladni upravo čiste, nepatvorene i neposredne hrane.

O vještini prikupljanja, iskustvima s radionica i nalazima terenskih istraživanja poslušajte na izlaganju kustosice Gradskog muzeja Korčula i članice sive zone Sani Sardelić.

Ulaz na predavanje je besplatan.

Veselimo se vašem dolasku!