Naslovna slika

Radionica branja samoniklog bilja

22.04.2023.
10:00h
Etnografski muzej

Na Dan planeta Zemlje održana radionica branja samoniklog bilja

u organizaciji Etnografskog muzeja

Etnografski muzej u suradnji s Martinom Reljanovićem i Gljivarskim društvom „Kamilo Blagaić“, 22. travnja, na Dan planete Zemlje i u sklopu izložbe Lica Gladi organizirao je izlet u prirodu (šuma kod Volavja) i radionicu branja samoniklog bilja.

Vesna Dujlović, predsjednica Gljivarskog društva Kamilo Blagaić, tijekom šetnje šumom uputila je posjetitelje u tajne samoniklog bilja pa su posjetitelji tako pronašli medvjeđi luk, štavelj, koprivu, mrtvu koprivu, ljubičice, praseće zelje, bljušt, vlasac, češnjaču, šumsku mišjakinju, jaglac, hmelj, dobričicu, šumsku jagodu, trputac, paprat, priljepaču (ljepljivu bročiku), plućnjak i maslačak. Nakon šetnje, priređena je izložba ubranog samoniklog bilja uz stručno predavanje.

Po povratku u dom, bogati šumski ulov Martin je pripremio u vegetarijanskom gljivarskom kotliću. Uživalo se i u fritaji od koprive, te namazu i kruhu od medvjeđeg luka.

“Ideja i koncept, suradnja s Etnografskim muzejem, međugeneracijski spoj i spoj komplementarnih znanja i iskustva – obitelj i prijatelji, priroda i društvo, hrana i učenje, zabava i dobar vibe. Sve je bilo tu” – podijelila je Nina, polaznica radionice.

Sve u svemu prekrasno proveden dan u prirodi!

Martin Reljanović se kuhanjem bavi 15 godina, to mu je strast koja je proizašla iz ljubavi prema hrani, istraživanju namirnica i različitih stilova prehrana i svjetskih kuhinja. Po zanimanju je morski biolog i inženjer ribarstva i lovstva te voli provoditi vrijeme istražujući ljepote prirodnog svijeta Hrvatske. Osim kuhanjem, Martin se bavi i glazbom pod umjetničkim imenom Bunú. Njegova glazba spaja ljubav prema prirodi, energiji i životu. Ako bi Martina trebali opisati sa samo tri riječi one bi bile: hrana, priroda i muzika.

Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić” iz Zagreba je neprofitna udruga i najstarije takvo društvo u Republici Hrvatskoj. Ono okuplja ljubitelje prirode i gljiva te poznate znanstveno-stručne djelatnike iz područja gljivarstva. Vesna Dujlović, predsjednica društva, voli prirodu i uživa u branju gljiva, samoniklog, jestivog i ljekovitog bilja. Svoja znanja i iskustva rado dijeli mladima putem predavanja, radionica i organiziranih izleta.

Veliko hvala Leonardi Novoselić na odličnim fotografijama!