Naslovna slika

Promocija kataloga „Lica gladi“

15.03.2023.
12:00h
Etnografski muzej

Etnografski muzej ima čast pozvati Vas na promociju kataloga

„LICA GLADI“

u srijedu, 15. ožujka 2023. u 12 sati

u Etnografskom muzeju, Trg Mažuranića 14, Zagreb.

U ime nakladnika prisutnima će se obratiti ravnateljice dr.sc. Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja, dr.sc. Iva Niemčić, ravnateljica Instituta za etnologiju i folkloristiku.

O katalogu će govoriti recenzentice dr.sc. Olga Orlić, znanstvena suradnica, Institut za antropologiju i Maja Žebčević Matić, muzejska savjetnica, Gradski muzej Požega te urednica dr.sc. Tanja Kocković Zaborski, viša kustosica, Etnografski muzej.

U katalogu „Lica gladi“ temi gladi pristupa se s triju aspekta. Prvi se odnosi na borbu protiv gladi. U kriznim vremenima s mogućom nestašicom hrane ponajprije bi se trebala baviti država, županije ili lokalne sredine. U pomoć uskaču i međunarodne organizacije koje šalju humanitarnu pomoć. Lokalno se problem dostupnosti hrane rješava pučkim kuhinjama te individualnim inicijativama građana. Nadalje, u hrvatskoj tradicijskoj kulturi ćemo prepoznati mnoge rituale i običaje kojima premošćujemo praiskonski strah od gladi. Ti su rituali i običaji i danas dio naše svakodnevice. U drugome segmentu glad se promatra kao sredstvo kojim se može manipulirati masama, ali i pojedincima, pružati otpor, izražavati moć, poticati sukob, usmrćivati. Treći segment je posvećen odnosu gladi i tijela. Lice gladi moguće je prepoznati u sve većem porastu poremećaja prehrane, pogotovo mlađe populacije.

Odabirom tema daje se tek mali uvid u duboku problematiku gladi, postavlja pitanja i potiče na raspravu. Izložba, pa tako i katalog izbor su određenih mjesta gladi koja je nužno posjetiti da bismo iznova promislili stvarnost i svijet kojeg smo dio, ali i važnost našeg djelovanja u toj stvarnosti i tom svijetu.