Naslovna slika

Promocija

Promocija priručnika “Umijeće izrade pukan’ce – Nematerijalno kulturno dobro”

20.09.2023.
18:00h
Etnografski muzej, Zagreb

Srdačno Vas pozivamo na promociju priručnika “Umijeće izrade pukan’ce – Nematerijalno kulturno dobro” autorice Veronike Filipec, koja će se održati u srijedu, 20. rujna 2023. godine s početkom u 18 sati u Etnografskom muzeju u Zagrebu, Trg Mažuranića 14, Zagreb.

O priručniku će uz  autoricu  govoriti  suradnici: Nerina Eckhel, etnologinja u mirovini, recenzentica Ivana Mihajlic, mag. etnologije, prof. dr. sc. Tvrtko Zebec i Martina Mladenović, dipl.nov./dipl.muz., voditeljica odjela baštine Kulturno povijesnog centra Sisačko –  moslavačke županije. 

Svečanost promocije uveličat će nastup KUD-a “Čuntićanka” iz Hrvatskog Čuntića s glazbeno-scenskim programom sastavljenim od tradicionalnih pjesama i kola.

Pukan’ca je lokalni naziv za bijeli vez na hlačama muške narodne nošnje župe Čuntić upisano u Registru kulturnih dobara RH kao nematerijalno dobro. Nematerijalna baština je živa baština koja nas okružuje: običaji, jezik ples, obredi, slavlja, umijeća. Svrha upisa umijeća izrade veza pukan’ce u Registar kulturnih dobara RH je očuvati umijeće od zaborava te ga podukom i prenošenjem s generacije na generaciju zaštititi od zaborava i nestajanja. Priručnik koji detaljno opisuje izradu pukan’ce divan je primjer zaštite svoje baštine i identiteta te sjajan poticaj za izradu novih nošnji među mlađim generacijama koje mogu i revitalizirati i popularizirati ovaj tradicijski način veza našeg kraja.

Radujemo se Vašem dolasku