Dječje igračke iz zbirke Etnografskog muzeja

11.11.2022. – 16.01.2023.
19:00h
Muzej Đakovštine, Đakovo

Otvorenje izložbe „Dječje igračke iz zbirke Etnografskog muzeja“, 11. studenog u 19 sati u Muzeju Đakovštine u Đakovu.

opširnije o izložbi

Izložba „Dječje igračke iz zbirke Etnografskog muzeja“ gostuje u Muzeju Đakovštine u Đakovu od 11. studenoga 2022. do 16. siječnja 2023. godine.

Na izložbi posjetitelji mogu razgledati izbor dječjih igračaka iz bogatog fundusa Etnografskog muzeja. Ova renomirana muzejska ustanova u svom fundusu već od samog osnutka čuva dječje igračke koje su pristigle darom ili otkupom. Tome su pridonijeli privatni promicatelji Etnografskog muzeja, kao i osnovana služba muzejskih povjerenika koji su prikupljali predmete na terenu i bilježili podatke. Nakon 1995. godine intenziviran je terenski rad, krenulo se sa sustavnim otkupom dječjih igračaka izrađenih od majstora drvodjelaca, a primale su se i donacije dječjih igračaka. Zahvaljujući muzejskim povjerenicima, skupljačima, donatorima, ali i muzejskim djelatnicima tijekom proteklog razdoblja pa sve do danas Zbirka je u stalnom porastu. U Muzeju Đakovštine predstavljeni su predmeti specifični svojom izvornošću, rijetkošću, funkcijom i ljepotom, izrađivani od kraja 19. stoljeća u hrvatskim selima. Izložene su igračke koje su izrađivala djeca, one koje su za njih radili njihovi ukućani, a najbrojniji dio izloženih predmeta su igračke koje su radili stanovnici pojedinih sela u organiziranim zadrugama, a za tržište, poput dječjih igračaka iz prigorskog sela Vidovca, Hrvatskog zagorja i Zelova u Dalmatinskoj zagori.

Izložene igračke izrađene su od drveta, keramike i šiblja, poput životinjskih likova, svirala, dječjeg namještaja, prijevoznih sredstva i druge, uvijek rukom izrađivane i oslikavane veselim bojama. Upravo je vještina izrade dječjih igračaka nastalih u selima Hrvatskog zagorja 2009. godine upisana kao svjetska baština na UNESCO-ovomReprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Ovo vrijedno umijeće majstora iz Hrvatskog zagorja predstavljeno je i snimljenim filmovima koje posjetitelji mogu pogledati, a djeca se mogu poigrati igračkama, slagati velike puzzle i memori kartice ili crtati.

Autorica izložbe: dr. sc. Iris Biškupić Bašić

Suradnik na izložbi: Matija Dronjić

Kustosica izložbe: Marina Božić

Tehnička realizacija: Matija Dronjić, Darijen Paša, Adrijana Gašparić, Iris Biškupić Bašić, Milan Duvnjak

Izložbu su realizirali Etnografski muzej i Muzej Đakovštine Đakovo

Gostovanje izložbe realizirano je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Đakova

galerija otvorenja
galerija postava