Dvije stanice na hrvatskom putu svile

14.03.2022. – 14.04.2022.
12:00h
Hrvatska knjižnica za slijepe

Izložba tematizira porijeklo i praksu svilarstva i svilogojstva na području Hrvatske – u Konavlima, Dalmatinskom zaleđu, Slavoniji i Posavini.

OPŠIRNIJE O IZLOŽBI

Nakon gostovanja u zagrebačkom Domu za starije osobe Sveti Josip, “Dvije stanice na hrvatskom putu svile” zaustavile su se u Hrvatskoj knjižnici za slijepe, na adresi Draškovićeva 80/1, odnosno Šenoina 34/1.

Izložba tematizira porijeklo i praksu svilarstva i svilogojstva na području Hrvatske – u Konavlima, Dalmatinskom zaleđu, Slavoniji i Posavini.

U svom izvornom obliku, funkcionirala je kao sadržajna nadopuna  izlošcima u stalnom postavu Etnografskog muzeja, u okviru pedagoškog projekta “Dvije stanice na hrvatskom putu svile”, realiziranog u suradnji Etnografskog muzeja i Zoološkog vrta grada Zagreba, 2016/17. godine. Osnovne aktivnosti obuhvatile su niz odgojno-obrazovnih programa (izložbe i tematska  vodstva, predavanja, prezentacije i radionice) vezanih uz uzgoj dudovog svilca te domaću proizvodnju i uporabu svilene niti.

Ovom prilikom, postav je „putujući“ – sužen na informativni dio, uz poziv na što skoriji posjet našim ustanovama i doživljaj hrvatskog puta svile – uživo.

Izložbu će pratiti autorski zvučni zapisi na temu bioloških i kulturoloških aspekata svilarstva i svilogojstva, a bit će dostupni na YouTube kanalu Hrvatske knjižnice za slijepe.

Autorica izložbe: Gordana Viljetić, viša kustosica

Autorice projekta: Ivana Kovarik Antonović (Zoološki vrt), Gordana Viljetić (Etnografski muzej)

galerija otvorenja