Vavrina Kištra plišanaca

24.03.2022. – 17.04.2022.
18:00h
Etnografski muzej

Gostujuća izložba Vavrina Kištra plišanaca. Izložba je dio muzejskog projekta Etnografskog muzeja Igračke – djetinjstvo zauvijek.

opširnije o izložbi

Viktorija Lea Vavra mlada je produkt dizajnerica iz Zagreba. Magistrirala je 2016. na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, na temi Revitalizacija obiteljskog obrta što ju je usmjerilo u daljnji razvoj. U sklopu diplomskog rada dizajnirala je svoje prve plišance – Gumbeke. Ubrzo nakon završetka studija odlučila je obnoviti obiteljski posao – proizvodnju plišanih igračaka. Leina baka, Ružica Vavra, bila je vlasnica dućana „Igračke Vavra“ koji je godinama uveseljavao Zagrepčane, ali je krajem devedesetih nažalost zatvoren. U želji za nastavkom obiteljske tradicije, Lea je pokrenula svoj brend s nazivom „Kištra by Vavra“. Od bake je baštinila ljubav prema igračkama i kvalitetnim, ručno izrađenim proizvodima, a ono što njene igračke čini posebnima je svrsishodan dizajn koji pomaže pri usavršavanju fine motorike i razvoju kreativnih vještina svakog djeteta. Srž njenog poslovanja je dizajn i proizvodnja interaktivnih, ručno rađenih igračaka za djecu. Osim toga, Lea radi i plišance po narudžbi pa tako realizira domišljate želje i ideje svih generacija. U nekoliko godina postojanja „Kištre by Vavra“, Lea je sa svojim plišanim igračkama – plišancima često sudjelovala na različitim sajmovima i manifestacijama, od kojih su neki „Design District“, „Plan D“, „Izložba hrvatskog dizajna 1718“, „Artomat“, „Zagreb Design Week“, „Špancirfest“, „Projekt Ilica“, …

Njezini štandovi uvijek privlače pozornost svojim šarenilom, a osim toga, publiku često zainteresiraju radionice izrade igračaka za djecu, toliko da često i odrasli žele sudjelovati.

Autorica izložbe i likovnog postava: Lea Vavra

Voditeljica projekta Igračke – djetinjstvo zauvijek: dr.sc. Iris Biškupić Bašić

Izložba je otvorena od 24. ožujka do 17. travnja 2022. godine.

galerija otvorenja
galerija postava