I Love Sushi
Dragi posjetitelji, s veseljem vas obavještavamo kako je zbog interesa trajanje izložbe “I love sushi” produljeno do nedjelje, 27. listopada 2024. godine. Veselimo se vašem posjetu!
opširnije o izložbi
Godine 2013. UNESCO je upisao washoku ‒ japansku kuhinju ‒ na popis nematerijalne kulturne baštine, a sushi je arhetipski primjer. Sushi je profinjena i zdrava hrana koja privlačno izgleda i ima dobar okus te je postala poznata diljem svijeta. U Japanu se počela pripremati prije više od tisuću godina, a potječe iz jugoistočne Azije ili južne Kine. Od tada se sushi mnogo promijenio, a vrsta koja je većini ljudi danas poznata je nigiri-zush, koji se pojavio prije otprilike dvjesto godina u Edu, današnjemu glavnome japanskome gradu Tokiju. Svrha je izložbe pružiti detaljan vizualni vodič o privlačnosti sushija i podučiti kako je Japan prihvatio sushi u njegovu izvornom obliku, kako ga je preoblikovao da bi odgovarao prirodnom okružju, kulturi i načinu života pojedinih područja. U izložbi će uživati i oni kojima je sushi manje poznat, a zanimljiva će biti i strastvenim ljubiteljima te hrane.
Tijekom trajanja izložbe održat će se radionice pripreme sushija.
Izložba je ostvarena u suradnji Etnografskoga muzeja s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj.
Kustos izložbe: Matija Dronjić, viši kustos EMZ-a