Izložba Dijane Nazor Čorda “Svjetlosne pisanice”

05.03.2024. – 07.04.2024.
18:00h
Etnografski muzej, Zagreb

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Dijane Nazor Čorda Svjetlosne pisanice u utorak, 5. ožujka 2024. u 18 sati u Etnografskome muzeju, Trg Mažuranića 14. Izložba je dio velikoga izložbenog projekta Intimni prostori svakodnevice.

O IZLOŽBI

„Dijana Nazor Čorda pisanicama priziva u sjećanje davne nam baštinjene starohrvatske ornamente i stilizirane ptice te vječne simbole slobode. U formatu velikih pisanica, izrađenih od bijele šamotne terakote, svojim se crtežima može pridružiti golemoj zbirci pisanica koje je oslikalo 240 umjetnika 1994. godine, a koje je prikupio i izložio Mišo Azinović u MGC-u (Muzejsko galerijskom centru u Zagrebu, danas Klovićevi dvori), pokazujući kakvo bogatstvo umjetnici mogu stvoriti na pisanicama, mimo tradicionalnih načina oslikavanja pisanica, koje su, pak, umjetnost za sebe. Međutim, perforirane pisanice Dijane Nazor Čorda sasvim su drugačije i potpuno originalne. Štoviše, neočekivano zadivljujuće.

Na suvremeni način, s pomoću obojenog svjetla, iz ornamentalno izbušenih rupica događa se svjetlosna igra neobično jakoga duhovnog učinka. Taj je efektni svjetlosni spektakl, premda proizveden iz malene pisanice, usporediv s onim ugođajima u gotičkim katedralama kada iz golemih prozora ostakljenih šarenim svetačkim slikama vitraja, tijekom sunčanih dana, zaigra u prostoru crkve virtualna čarolija. Dijana Nazor Čorda postigla je perforiranim pisanicama osjećaj rađanja života putem tajanstvenog snopa svjetlosne energije. Svjetlosna magija, prisjetimo se, prisutna je i na slikama Kristova uskrsnuća kad ga slikari slikaju u snopu svjetlosne energije. Jer, svjetlo je (Sunce je) izvor života, kao i jaje u kojem se život zameće.

Odlazak zime, koja je prividno uspavala prirodu, i dolazak proljeća trajni je ciklus života, smrti i uskrsnuća, i taj se ciklus rađanja i umiranja, te ponovnog rađanja, događa u vječnost. Upravo su pisanice, a sada, dodatno i svjetlost (kao simbol Sunca), koju im je vrlo vješto i maštovito ukomponirala Dijana Nazor Čorda, simboli našeg trajanja. Uz toliko pritajene ljepote i začudne mistike (kada se pisanice osvijetle u tami te bacaju oko sebe čarobnu obojenu svjetlost, vođenu ornamentalnom igrom punog i praznog) rado ćemo prihvatiti zanos kojim nam je Dijana Nazor Čorda instalacijom svjetlosnih pisanica ponudila ideju „petog elementa”, koji uz osnovna četiri (voda, zemlja, zrak i vatra) budi u nama ljubav. Ljubav za ljepotom i ljubav za životom. Pobratimo se i posestrimo s pisanicama prema dobrom starom običaju!“

Branka Hlevnjak

Dijana Nazor Čorda doktorirala je na poslijediplomskom doktorskom umjetničkom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. na temu Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivoga pod mentorstvom red. prof. Igora Rončevića i izv. prof. dr. sc. Jane Žiljak Gršić. Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, program studija Likovna kultura, danas Umjetnička akademija, te stekla zvanje profesora likovne kulture – restauratora. Iste godine dobiva nagradu fakulteta. Od 1995. izlagala je na 43 samostalne izložbe u Hrvatskoj, Belgiji i Australiji. Od 1993. sudjelovala je na preko 100 žiriranih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je više nagrada, priznanja i pohvala za umjetnički i likovno-pedagoški rad. Radovi joj se nalaze u fundusima više hrvatskih muzeja  i privatnih zbirki. Završila je dvogodišnji tečaj keramike u Narodnom sveučilištu Dubrava kod Diane Sokolić akad. slik. 2008./2009. godine. Članica je HDLU-a Zagreb, InSEA-e, HULULK-a i Grupe Infra.

Izložba je otvorena do 7. travnja 2024.

Autori fotografija: Iva Lulić, Ognjen Karabegović, Nina Koydl

Galerija otvorenja
Galerija Postava