Izložba “Slatki svetci”

06.12.2023. – 14.01.2023.
18:00h
Etnografski muzej, Zagreb

Izložba akademske kiparice Manuele Pauk Slatki svetci dio je velikoga izložbenog projekta Etnografskoga muzeja Intimni prostori svakodnevice.

opširnije o izložbi

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe akademske kiparice Manuele Pauk “Slatki svetci” na dan sv. Nikole, u srijedu, 6. prosinca u 18 sati u Etnografskome muzeju. Izložba akademske kiparice Manuele Pauk Slatki svetci dio je velikoga izložbenog projekta Etnografskoga muzeja Intimni prostori svakodnevice. Polazišna je točka ove izložbe oblik čokoladnog sv. Nikole koji se prodaje kao slatkiš u doba Adventa. Pod utjecajem suvremene potrošačke kulture i konzumerizma, sv. Nikola postao je najpopularniji svetac. Kroz pop artističku reinterpretaciju autorica želi imaginirati i ostale žitelje kršćanskih nebesa kao čokoladice i kekse. Kroz suvremeni oblik inspiriran čokoladnom figurom rekonstruirat će tradicionalne priče o svecima. 

Prostorna instalacija Sanctus Guinefort Infantum Patronus nastala je u umjetničkoj rezidenciji u Aveiru, Portugal. Plošni oblik „reljefa“ od kojih je instalacija sastavljena dolazi od oblika keksa Speculaas, jer je to tradicionalni keks koji se jede na blagdan sv. Nikole, zaštitnika djece. Drugi zaštitnik djece, sveti Guinefort, bio je pas iz Lyona iz 13. stoljeća. Instalacija je napravljena kao odgovor na prostoriju samostana u Aveiru gdje je prvi put izložena. U toj prostoriji bila su izložena vrata s policom na kojoj je lokalno stanovništvo ostavljalo neželjene bebe. Instalacija se sastoji od središnjeg reljefa koji prikazuje sv. Guineforta kako ubija zmiju koja je napala dijete njegovog vlasnika, te od manjih reljefa beba čijim su ga zaštitnikom smatrali. 

Izložba ostaje otvorena do 14. siječnja 2024.

galerija otvorenja
galerija postava