Izložba Ukrajinski vez – tradicija koja živi

28.09.2023. – 15.12.2023.
18:00h
Etnografski muzej

Izložba je ostvarena u suradnji Etnografskoga muzeja s Ukrajinskom zajednicom Grada Zagreba u želji da se bogata ukrajinska tradicija predstavi i hrvatskoj publici. 

opširnije o izložbi

Na izložbi će biti predstavljene vezene rukotvorine iz riznice članova ukrajinske nacionalne manjine s posebnim naglaskom na vezene košulje, takozvane vyšyvanke, za koje se smatra da su „genetski kod“ Ukrajinaca ili kako kažu „odjeća slobodnih ljudi“.

Izložene tradicionalne i suvremene vezene košulje i druge rukotvorine iz privatnih zbirki članova zajednice svjedoče o tradiciji koja i dalje živi u svakodnevici Ukrajinaca. Iako se vizualni izgled uvelike transformirao, košulja je kroz stoljeća bila i ostala simbol vjere, nade i ljubavi, a uz nacionalni grb i zastavu simbol je hrabrosti, borbe i pobjede.

S obzirom na aktualna događanja i dolazak ukrajinskih prognanika u Zagreb, izložbom se želi upoznati hrvatsku javnost s vrijednostima ukrajinske kulture i ujedno dati doprinos u međusobnom razumijevanju i dobrim odnosima dvaju prijateljskih naroda.

Izložba je otvorena od 28. rujna do 15. listopada 2023.

Izložbu su omogućili:              

Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske,

Predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Grada Zagreba,

Predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji.

galerija otvorenja
galerija postava