Izložba „jedan okrug, jedan proizvod“ 

26.01.2023. – 26.03.2023.
16:00h
Etnografski muzej

Izložbom Veleposlanstva Indije u Zagrebu i Etnografskog muzeja predstavljen je projekt „jedan okrug, jedn proizvod“ kojim vlada Republike Indije nastoji očuvati tradicijske obrte i poboljšati društveni i ekonomski položaj obrtnika. 

opširnije o izložbi

Uttar Pradesh najmnogoljudnija je indijska savezna država s više od 200 milijuna stanovnika.  Raznolikost klime i okoliša ove velike države koja se prostire na 240.928 km² rezultirala je raznovrsnim umjetničkim i obrtničkim proizvodima. 

Vlada države Uttar Pradesh pokrenula je 2018. godine projekt „jedan okrug, jedan proizvod“ s ciljem promicanja autohtonih proizvoda i obrta te njihovim uključivanjem na svjetsko tržište. Iz svakog okruga izdvojen je po jedan proizvod koji je certificiran kao karakterističan za pojedinu regiju Uttar Pradesha. Projektom se nastoji očuvati tradicijske obrte od kojih su mnogi bili pred nestajanjem, ali i poboljšati društveni i ekonomski položaj obrtnika. 

Središnja vlada Republike Indije prepoznala je ovaj vrijedan projekt te ga je 2022. godine provela u svim saveznim državama i teritorijima tako da je sada više od 1000 proizvoda iz 765 okruga uključeno u projekt „jedan okrug, jedan proizvod – okruzi kao izvozna središta“. Vlada obrtnicima, poljoprivrednicima i poduzetnicima pruža potporu za razvoj proizvoda i poboljšanje prodaje kako bi se osnažilo ruralno poduzetništvo.

Inicijator izložbe: veleposlanik Indije u RH, Nj.E. g. Raj Kumar Srivastava

Kustosica izložbe: Marija Živković

galerija otvorenja
galerija postava