Izložba EMZ-a „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ na gostovanju u Rio de Janeiru

10.12.2022. – 15.01.2023.
17:00h
Rio de Janerio, Brazil

Uz niz izložbi u gradovima Paragvaja, Čilea, Brazila, Bolivije, Perua, Etnografski muzej otvorio je najnoviju izložbu i u Rio de Janerio, pred veliki nogometni dvoboj reprezentacije Hrvatske i Argentine na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru.

opširnije o izložbi

Uz niz izložbi u gradovima Paragvaja, Čilea, Brazila, Bolivije, Perua, Etnografski muzej otvorio je najnoviju izložbu i u Rio de Janerio, pred veliki nogometni dvoboj reprezentacije Hrvatske i Argentine na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru.

Treća gostujuća izložba o braći Seljan postavljena u Brazilu otvorena je u središtu Rio de Janeira u Muzeju Republike samo dan nakon što je hrvatska reprezentacija izbacila Brazil sa svjetskog nogometnog prvenstva u Qataru. Tako je i sam emotivan govor ravnatelja Museo da Republica, Maria Chagasa, bio obilježen tim aktualnim događajem. Na otvorenje je došao i Eduardo da Silva, nekadašnji hrvatskih reprezentativac brazilskih korijena, a danas počasni konzul Republike Hrvatske u Brazilu. Ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu Goranka Horjan zahvalila je kolegi Chagasu i njegovom timu što su osigurali izložbeni prostoru u prekrasnoj povijesnoj građevini – palači Catete – koja je nekoć bila i predsjednička zgrada prije preseljenja glavnog grada u Brasiliju. Izložba je otvorena u subotu, 10. prosinca 2022.  u 17.00 sati uz prisustvo brojne publike među kojima je bio i značajan broj potomaka braće Seljan koji uglavnom i žive u Rio de Janeiru i njegovoj okolici.

Rio de Janeiro je bio prvi grad u koji su Seljani pristali po dolasku u Latinsku Ameriku kako bi započeli svoje istraživačke poduhvate, a samo mjesto Catete dokumentirano je i u izloženoj građi glavnih protagonista izložbe. O djelovanju braće Seljan govorila je  kustosica Etnografskog muzeja i autorica izložbe Marija. Živković dok se na cijeli projekt obilježvanja 30 godina međunarodnog priznanja Hrvatske, u sklopu kojega je organizirana latinskoamerička turneja, osvrnuo veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu, Nj. E. Ranko Vilović. Produkciju i postav izložbe u Riju napravili su suradnici iz Brazila Luis Marcel Mendes i Suzy Muniz.  Izložba otaje otvorena do sredine siječnja.


Opis izložbe:

Karlovčani braća Mirko i Stevo Seljan nakon povratka iz Etiopije, gdje su bili u službi cara Menelika II, odlaze 1903. godine u Južnu Ameriku gdje idućih deset godina istražuju prostrana područja Brazila, Paragvaja, Perua i Čilea. Vlasti južnoameričkih država su ih angažirali za istraživanje mogućnosti prometnog povezivanja važnih trgovačkih točaka, a surađivali su i s hrvatskim iseljenicima. Proveli su brojne ekspedicije u Južnoj Americi, ponajviše u Brazilu. Mirko pogiba 1913. godine tijekom ekspedicije u Peruu, a Stevo nakon bratove smrti osniva obitelj u brazilskoj državi Minas Gerais gdje umire 1936. godine.

Etnografski muzej u Zagrebu čuva vrijednu donaciju braće Seljan: zbirku predmeta iz Etiopije i Južne Amerike, brojne fotografije, novinske članke, knjige i pisma. Cjelokupna građa digitalizirana je i dostupna javnosti od 2017. godine (bracaseljan.emz.hr) te je sljedeću godinu predstavljena na izložbi „Braća Seljan kroz prašume i pustinju“.

Na inicijativu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izložbom se tijekom 2022. godine obilježava 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Zahvaljujući zalaganju hrvatskog veleposlanika u Brazilu, g. Ranka Vilovića, izložba je uvrštena i na popis događanja kojima se obilježava 200. obljetnica neovisnosti Brazila.

Izložba je sadržajno i dizajnom prilagođena gostovanju koje podrazumijeva raznoliku publiku i velike udaljenosti između mjesta izlaganja. Pod nazivom „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ izložba gostuje u tri grada u Brazilu te u Paragvaju, Čileu i Peruu. Interes za temu su pokazale lokalne zajednice i znanstvenici kojima zapisi i fotografije koje su ostavila braća Seljan pružaju novi pogled u istraživanju lokalne povijesti. Hrvatske zajednice u Brazilu, Boliviji i Argentini također žele ugostiti izložbu u svojim sredinama pa će izložba nastaviti putovati tragovima braće Seljan.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Autorica izložbe: Marija Živković

Autorice likovnog postava: Iva Hrvatin i Marita Bonačić

galerija fotografija