Milko Cepelić – iz ljubavi prema hrvatskom narodu našemu

05.11.2020. – 15.03.2021.
19:00h
Etnografski Muzej, Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb

Prigodna izložba povodom 100. obljetnice smrti svećenika, kulturnog i političkog djelatnika, povjesničara i etnografa Milka Cepelića (1853.-1920.) nadovezuje se na obilježavanje 100. godišnjice osnutka Etnografskoga muzeja i rasvjetljava početke njegova djelovanja.

Izložbom se javnosti predstavljaju odabrani primjerci uporabnoga tekstila, odjevno ruho, nakit i dr. iz darovane cjeline od ukupno 302 predmeta koja su u muzejski fundus ušla 1920. godine te dokumenti iz privatnog vlasništva Cepelićeve pranećakinje Đurđice Gross-Ašperger.

Opširnije o izložbi

Tijekom druge polovice 19. i početkom 20. stoljeća, u okviru integracijskih i modernizacijskih procesa hrvatskoga društva, istaknute ličnosti političkoga i kulturnoga života višekratno su isticale potrebu osnivanja nacionalnoga etnografskog muzeja, a po njegovu osnutku 1919. na različite su načine usmjeravale i podupirale započetu djelatnost. Milko Cepelić, poznavatelj narodnoga tekstilnog rukotvorstva, predlagao je osnivanje muzeja „za tekstilija hrvatskog naroda“ kao svojevrsne preteče specijaliziranoga etnografskog muzeja. Svoju zbirku „tkiva i veziva“, dijelom detaljno opisanu u tzv. Katalogu predmeta, oporučno je ostavio Etnografskom muzeju.

Autorica izložbe: Katarina Bušić
Autorica likovnog postava i vizualnog identiteta: Nikolina Jelavić Mitrović

Galerija otvorenja
Galerija postava
video