Pisanice – splet hrvatskih i ruskih tradicija

19.03.2021. – 06.04.2021.
13:00h
Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb

Izložba “Pisanice – splet hrvatskih i ruskih tradicija“ ostvarena je suradnjom Etnografskog muzeja s Koordinacijom udruga ruskih sunarodnjaka (KURS) i Kulturnom udrugom „Sveti Martin“ – Dubrava. Izborom radova svojih članova, udruge predstavljaju tradicijske i suvremene načine ukrašavanja i izrade pisanica dijela Rusije te crvene Moslavine.

OPŠIRNIJE O IZLOŽBI

KURS ujedinjuje rad udruga i omogućava podršku integraciji pripadnika ruske manjine u šire društvo s ciljem očuvanja vlastitog identiteta, kulture i tradicije. Rad Koordinacije potiče sunarodnjake na razne oblike suradnje i stvaralaštva kako bi stvorili most između kultura dvaju naroda te održali vezu prijateljstva zajedničkim projektima. Jedan od njih je i ova izložba u Etnografskom muzeju.

Kulturna udruga „Sveti Martin“ – Dubrava osnovana je 2018. godine s ciljem očuvanja kulturne baštine i običaja dubravskog kraja. Djeluje na području Crvene Moslavine, na graničnom dijelu s Prigorjem što je vidljivo i na nekim pisanicama na kojima se nalaze motivi sa ženske narodne nošnje tog kraja.

Članovi Udruge „Sveti Martin“ – Dubrava predstavili su pisanice izrađene u tradicijskim tehnikama ukrašavanja i umjetničke radove autorice Sanje Benko, dok izloženi radovi članova udruga objedinjenih u KURS predstavljaju suvremenu interpretaciju tradicijskih motiva i inspiraciju Fabergeovim jajima. Kroz različite tehnike, ornamente i njihove interpretacije donose vam splet hrvatskih i ruskih uskrsnih tradicija.

Kustosica izložbe: Silvia Vrsalović
Grafičko oblikovanje: Ivica Rađa / Ars Charta

Izložba ostaje otvorena do 6. travnja 2021. godine.

Galerija otvorenja

galerija postava