Perje, jabuke i zrno soli – božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja

21.11.2019. – 06.01.2020.
18:00h
Dubrovački muzeji – Etnografski muzej

Izložba će biti otvorena u žitnici “Rupe” u četvrtak, 21. studenoga u 18 sati. Izložbom predstavljen božićni nakit fundusa Etnografskog muzeja potječe s kraja 19. i iz 20. stoljeća dok je ideja predstaviti njegove vrste, različite načine njegove izrade i ukrašavanja njime. Pritom se uzima u obzir i izostanak ovakvih praksi u pojedinim periodima i krajevima Hrvatske. Posjetiteljima predstavljamo ukrase izrađene različitim materijalima i tehnikama podijeljene u dvije velike skupine, onu nakita izrađenog kod kuće za osobne potrebe i onog serijski izrađenog namijenjenog prodaji.

Opširnije o izložbi

Kao i sve druge tradicije i običaji i načini proslavljana Božića u stalnoj su mijeni, pa se tako protokom vremena mijenja i božićni nakit. Ova mijena uvjetovana je različitošću dostupnih materijala i tehnika izrade dok stil, mjesto te način izrade odražavaju duh i ukus vremena u kojem su nastali, ali i socioekonomske prilike.

Je li zelenilo samo ukras ili je ono imalo i određenu apotropejsku funkciju koja je s vremenom nestala? Izložbom se tematizira i božićno zelenilo te posebice božićno drvce s različitim značenjima koja su mu pridavana kroz povijest. Postav izložbe potaknut će pitanje starosti tradicija kakve danas poznajemo.

Autorica izložbe: Danijela Križanec – Beganović
Stručna suradnica: Dr. sc. Arijana Koprčina
Autorica likovnog postava: Nikolina Jelavić Mitrović
Koordinatorica dubrovačke izložbe: Barbara Margaretić