Knjige naših ulica – 100 lica šegrta Hlapića i Knjige na dlanu

26.11.2019. – 02.01.2020.
19:00h
Etnografski Muzej, Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb

Udruga “Lastin rep” u partnerstvu s Etnografskim muzejom, Knjižnicama Grada Zagreba, Udrugom “Pozor” te Hrvatskim čitateljskim društvom pokrenula je u prosincu 2018. u zagrebačkom naselju Botinec projekt “Knjige naših ulica”.

Na otvorenju izložbe imat ćemo prilike uživati u glazbenoj izvedbi Vladimira i Jakova Peruško Richter (vokal i gitara), kao i u predstavljanju kolekcije Modna Bajka I. B. Mažuranić učenika Škole za modu i dizajn iz Zagreba.

Opširnije o izložbi

Projektom se intenzivira sudjelovanje zajednice u kulturnom životu i stvara put do estetskog i kulturnog upotpunjavanja već postojećeg naselja književnih djela – Botinec. Specifičnost Botinca i inspiracija za projekt leži u činjenici da su njegove ulice nazvane po junacima i djelima iz hrvatske književnosti. Tako neke ulice nose naziv Ulica Velog Jože, Ulica Pere Kvržice, Ulica Šegrta Hlapića, Zlatarova Zlata, Dunda Maroja i sl. Ti nazivi poslužili su kao inspiracija umjetnicima koji su ilustrirali, a potom će se prema njihovim radovima izraditi i u naselju postaviti trajne ulične ploče s ilustriranim temama književnih djela koje odgovaraju pojedinom nazivu. Također će se postaviti središnja informativna ploča nazvana “Knjigovid” s planom naselja i ilustracija. Svaka ploča biti će označena s QR kodom kojim će se pomoću mobilnih uređaja moći pristupiti do video uradaka o umjetnicima i djelima. Tijekom trajanja projekta, pod stručnim vodstvom umjetnika i pedagoških djelatnika bile su organizirane likovne i dramske radionice te večeri druženja uz knjigu i film, za djecu svih uzrasta, roditelje, umirovljenike i sve ostale stanovnike naselja. Radionica čitanja “Knjige našeg djetinjstva” u izvedbi HČD-a, radionica izrade knjiga “Knjiga na dlanu”, Radionica “Modra Rijeka”, Radionica “Knjige u živo” i dr. Radovi s radionica bili su izloženi u Bibliobusu na putujućoj izložbi “100 lica Šegrta Hlapića”. Na izložbi “Knjige naših ulica, 100 lica šegrta Hlapića i Knjiga na dlanu” u Etnografskom muzeju izložene su ilustracije i likovni radovi koji su nastali tijekom trajanja projekta. Završna prezentacija cjelokupnog projekta biti će održana u svibnju 2020. u naselju Botinec. Ostvarenjem ovog projekta potaknut će se stvaralaštvo i povećati uključenost građana u lokalnoj zajednici, njihov pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima, a jedinstveno uređeno naselje će svojim primjerom zasigurno privući pažnju hrvatske javnosti. Oplemenjujući prostor u kojem živimo dajemo jasan primjer brige za okolinu namjenjen prije svega mlađim naraštajima, a zatim i stanovnicima svih zagrebačkih naselja.

Galerija otvorenja
Galerija postava
vezana izdanja
Katalog