Riznica dječjega stvaralaštva

01.10.2020. – 31.10.2020.
18:00h
Etnografski Muzej, Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb

“Riznica dječjega stvaralaštva : retrospektivna izložba likovno-pedagoškoga djelovanja Dijane Nazor Čorda – donacija Hrvatskome školskom muzeju“ – gostujuća izložba Hrvatskog školskog muzeja u Etnografskom muzeju.

Izložbom će se predstaviti iznimni učenički projekti, radovi u različitim tehnikama, suveniri, radovi iz primijenjene umjetnosti i dizajna. Dijana Nazor Čorda dobitnica je dviju državnih nagrada za osobite zasluge u prosvjeti, Nagrade Ivan Filipović 2012. godine i odlikovanja Reda Danice Hrvatske s likom Antuna Radića 2013.godine. Vjerujemo da će ova vrijedna izložba biti poticaj i inspiracija svim učenicima i studentima, budućim učiteljima likovne kulture, odgojiteljima, nastavnicima i umjetnicima, ali i kao dragocjen primjer rada i čuvanja kulturne baštine građanima grada Zagreba.

Opširnije o izložbi

Osvrti na izložbu

Dijana Nazor Čorda, ugledna pedagoginja, izložbom „Riznica dječjega stvaralaštva“ predstavila je iznimne hrvatske i međunarodne učeničke projekte u različitim tehnikama. (…) Ovi likovni radovi donacijom ostaju kao trajno svjedočanstvo određenoga vremena, učenika i škola. Izložbom se želi pokazati neiscrpna dječja kreativnost i naglasiti važnost uloge učitelja – likovnoga pedagoga u nastavi likovne kulture i umjetnosti.

prof. emer. Emil Robert Tanay

Danas već respektabilna prisutnost Dijane Nazor Čorda u smislu pedagoškoga, umjetničkoga i znanstvenoga rada na hrvatskoj i svjetskoj likovnoj sceni govori nam o širokome spektru sadržaja i tema koji se tiču i likovne pedagogije (…) Doista je vrijedna zbirka likovnih radova koja može poslužiti istraživačima dječjega likovnog izraza u nakani njegova pozicioniranja u hrvatsku likovnu kulturu.

red. prof. art. Danijel Žabčić

Da su dječji radovi koje je Dijana Nazor Čorda prikupila kroz niz svojih originalnih radionica vrijedni čuvanja u muzeju potvrđeno je već samom činjenicom da je za rad s djecom, za originalnu metodologiju koji je pritom inovirala, razvijala i usustavila, dobila najviše nagrade. Ovu donaciju dječjih radova (…) valja pozdraviti jer je riječ o visokoj razini dječje kreativnosti koja svjedoči pedagoški uspjeh u motivaciji, edukaciji i odgoju djece i mladih za izražavanje u različitim temama, tehnikama i materijalima, prilagođeno dobi. (…)

mr. sc. Branka Hlevnjak