X. smotra Udruge prijatelja hrvatskih jaslica

26.11.2020. – 06.01.2021.
18:00h
Etnografski Muzej, Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb

Izložba “X. smotra Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica” realizirat će se kroz suradnju Etnografskog muzeja s Udrugom prijatelja hrvatskih božićnih jaslica. Njome će biti predstavljen rad članova Udruge kroz izbor božićnih jaslica koje su izradili njeni članovi tijekom njenog djelovanja. Udruga je osnovana 2004. godine u Zagrebu, a od svog osnutka bilježi bogatu izložbenu djelatnost u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Ideja ovogodišnje izložbe božićnih jaslica Udruge je predstaviti njenu djelatnost kroz različite načine izrade i različite vrste jaslica, kao i prisutnost ove prakse danas u raznim djelovima Hrvatske.

Opširnije o izložbi

Kao i sve druge tradicije, i običaji i načini proslavljanja Božića u stalnoj su mijeni, pa se tako protokom vremena mijenjaju i božićne jaslice. Ova mijena uvjetovana je različitošću dostupnih materijala i tehnika izrade dok stil, mjesto te način izrade odražavaju duh i ukus vremena u kojem su nastale. Postav izložbe nastojat će promovirati božićne jaslice, osnažiti njihovo prepoznavanje, mogućnosti vrednovanja radova te motivirati izvrsnost suvremenih nositelja ove kulturne prakse.

Kustosica izložbe: Danijela Križanec-Beganović
Dizajn kataloga: Ivan Drobina

Otvorenje izložbe održalo se uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Galerija otvorenja
Galerija postava