Naslovna slika

Promocija kataloga

Promocija kataloga “Zbirka pokućstva”

20.10.2022.
12:00h
Etnografski muzej

Etnografski muzej ima čast pozvati Vas na promociju kataloga dr. sc. Zvjezdane Antoš Zbirka pokućstva u četvrtak, 20. listopada 2022. u 12 sati.

Pozdravna riječ: dr. sc. Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja

O knjizi će govoriti:

  • dr. sc. Olga Orlić, znanstvena suradnica Institut za antropologiju
  • dr. sc. Tanja Roženbergar, muzejska savjetnica Slovenski etnografski muzej
  • dr. sc. Zvjezdana Antoš, muzejska savjetnica Etnografski muzej

Katalog Zvjezdane Antoš Zbirka pokućstva nastao je temeljem višegodišnjega etnološkog i kulturno antropološkog istraživanja značenja muzejskih predmeta kao dijela svakodnevnog života i njihove uloge za dom i obitelj. Autorica sadržaj interpretira na nov i aktualan muzeološki način i stoga je ova iznimna studija namijenjena ne samo stručnoj javnosti, nego i široj publici.  

Tekst studije čine tematske i problemske cjeline strukturirane u sljedeća poglavlja (Narodni stil, Narodna umjetnost kao originalan likovni izraz, Stilski utjecaji i simbolika predmeta, Razvoj muzejske zbirke pokućstva i Izlaganje predmeta iz Zbirke) u kojima autorica analizira Zbirku kroz temeljna etnološka, kulturno antropološka i muzeološka pitanja. Studiju zaokružuje katalog predmeta  uređen u smislene tematske cjeline u kojima su predstavljeni predmeti kroz različite priče. Katalog je dvojezičan (hrvatski/engleski), sadrži 264. stranice i opremljen autorskim fotografijama muzejskih predmeta Gorana Vranića uz likovno oblikovanje Viole Šebalj.