Naslovna slika

Razgovor s umjetnicom

Razgovor s umjetnicom, Mejra Mujičić: Tinel

14.02.2024.
13:00h
Etnografski muzej, Zagreb

Pozivamo Vas na

Razgovor s umjetnicom
Mejra Mujičić: Tinel

u srijedu, 14. veljače 2024. u 13 sati,
u Etnografskome muzeju, Trg Mažuranića 14.

Govore:

Mejra Mujičić, likovna umjetnica
mr. sc. Ivana Meštrov, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka
dr. sc. Zvjezdana Antoš, ravnateljica i autorica izložbe Intimni prostori svakodnevice

O UMJETNIČKOJ INTERVENCIJI

„Tinel, tīnel/ tínel. Ograđeni prostor i/ili prostorija za boravak domaćina i gostiju. Gostinjska iliti primaća soba. Dnevni boravak. Obavezno ima stol i stolice, odnosno klupe i često je u prizemlju kuće protežući se i na prostor /dvorište, vrt, pergola/ koji je omeđen.

Za Mejru Mujičić tinel je važna identitetska postavka jer malo tko možda zna da je svoje prve korake, kako ona, tako i njezina sestra Maja, učinila baš u noninu tinelu u Splitu, gdje je i rođena, u kamenoj kući nasuprot Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Na spomen tinela, autorica ponovno stvara slike iz djetinjstva, toplinu jednoga splitskoga građanskog interijera kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća, koristeći se mobilijarom iz fundusa domaćina, Etnografskog muzeja. Njemu pridodaje bliskost s nonom, ulašteni sjaj starih obiteljskih vitrina s reprezentativnim pokućstvima i najšarenijim kristalnim i porculanskim čudesima koji nisu za dodirivanje nego samo za promatranje, miris kave i kuckanje slatkih bićerina. Ugodne transgeneracijske susrete, u kojima nikada ne manjka smijeha i humora, situacijama unatoč.

U intervenciji u izložbi Intimni prostori svakodnevice u Etnografskome muzeju i zahvaljujući upravo njima trima, jedan se zlarinski transvremenski tinel događa pred našim očima, dajući svakom od navedenih subjekata na važnosti i pozornosti. Istodobno kao gledatelji i gledateljice simbolički ulazimo u suradnički proces triju autorica, koje dodatno ističe prisutnost upravo triju zaslona, evocirajući tako svu intelektualnu i emotivnu razmjenu te intenzitet, koju rad na takvoj vrsti dugoročnoga dokumentarnog filmskog projekta donosi. Njihov vlastiti tinel.

Intervencija Mejre Mujičić u izložbi Intimni prostori svakodnevice Etnografskog muzeja, koji fokus stavlja na intimu i svakodnevicu, jedna je moćna gesta, koja ne progovara samo o kulturološkom fenomenu ugošćavanja i gostoprimstva te razmjene koju ona nedvojbeno donosi, nego nas na neki način stavlja i pred pitanje; koliko su muzeji spremni, uz to što su vrijedni spremnici protiv zaborava, u izostanku drugih javnih mjesta biti ta sigurna mjesta, možebitni dnevni boravci za najraznovrsnije goste i zajednice.“

Ivana Meštrov

Izložba Tinel je otvorena do 25. 2. 2024.

ULAZNICE I VODSTVA
GALERIJA