100 dječjih vrtića za 100 muzejskih godina

03.05.2019. – 19.05.2019.
19:00h
Etnografski Muzej, Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb

Etnografski muzej i Radio Kaj imaju čast pozvati vas na svečanost otvorenja izložbe dječjih radova „100 dječjih vrtića za 100 muzejskih godina“. Izložbom obilježavamo petu obljetnicu projekta Dajmo djeci korijene i krila, stotu obljetnicu Etnografskog muzeja u Zagrebu i tridesetu obljetnicu Radija Kaj. Pokrovitelj izložbe je gradonačelnik Grada Zagreba, gosp. Milan Bandić.

Zahvaljujemo odgajateljima, gradonačelnicima, županima i partnerima, što su svojim velikim doprinosom omogućili da putem projekta Dajmo djeci korijene i krila, zajednički potaknemo tisuće najmlađih da postanu budući korisnici kulture i prenositelji nasljeđa. Izložba je otvorena do 19. svibnja 2019. uz program Dana dječjih vrtića Grada Zagreba.

OPŠIRNIJE O IZLOŽBI

Etnografski muzej i Radio Kaj, kao medijski partner, pokrenuli su 2013. godine projekt Dajmo djeci korijene i krila , kao kulturno-odgojnu i obrazovnu dopunu izložbe Svijet igračaka, autorice dr. sc. Iris Biškupić Bašić. Akcija projekta zasnovana je na kulturnim i edukativnim sadržajima putem kojih djeca od vrtićke dobi upoznaju vrijednosti i značenja hrvatske baštine, odnosno tradicijskih dječjih igračaka, njima najbliži segment narodnog stvaralaštva. Temeljna ideja je da ustanove iz cijele Hrvatske u kojima borave djeca; vrtići i dječje bolnice, dobiju komplet tradicijskih drvenih igračaka. Donacija igračaka popraćena je prigodno osmišljenom interaktivnom kazališnom predstavom u izvedbi
“Laboratorija zabave”, čija poruka je da se baština treba čuvati, a znanje kroz igru dijeliti. Uz igračke i predstavu, djeca na dar dobivaju i vrijedan poklon paket pribora za crtanje stalnog partnera “Narodnih novina”. U sjećanje na događaj, djeca u radionicama kreativno izražavaju svoj doživljaj tradicije, obogaćuju iskustvo dodirom, igrom, pričom, pjesmom, igrokazom i likovnim radom na temu igračaka. Njihove izuzetno kreativne rezultate možete pogledati u ovoj izložbi. Kako su do sada donirane kutije s tradicijskim igračkama u više od stotinu vrtića i 3 dječje bolnice, odluka da se za stotu obljetnicu Etnografskog muzeja vrtići uključe sa stotinu dječjih radova – najljepši nam je rođendanski dar.

Galerija otvorenja
Galerija postava

Više o projektu