Izložba #Za BITI +54 u Etnografskom muzeju

18.07.2019. – 31.07.2019.
19:00h
Etnografski Muzej, Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb

U okviru projekta #Za BITI +54_Na Zagorkinom tragu: baština i inovativnost organizirana je putujuća izložba koja je, nakon Korenice i Pregrade, gostovala i u Zagrebu, u Etnografskom muzeju.

Autorice izložbe su Jadranka Hlupić Dujmušić, samostalna umjetnica, koja je osmislila vizualni identitet postava i Anastazija Petrović, muzejska pedagoginja, koja je bila zadužena za koncept izložbe i pisanje tekstova te cjelokupnu koordinaciju popratnih elemenata, a izložba je osmišljena uz savjetovanje i evaluaciju Željke Jelavić, više kustosice Muzeja. U okviru otvorenja sudionice projekta izvele su pokaznu radionicu filcanja, što je privuklo velik broj zainteresiranih.

Opširnije o izložbi

Cilj izložbe bio je dvojak. S jedne strane, njen putujući karakter u svrsi je diseminacije samoga projekta, dok se, s druge strane, željela postići veća vidljivost sudionica u projektu kroz izlaganje njihovih radova. Izloženi su svi radovi koji su nastali tijekom osam mjeseci na projektnim aktivnostima – filcane pregače, kravate i cvjetovi, vezeni zidnjaci, cvijeće izvezeno na filcu, kvizovi ispunjeni na čitalačkim radionicama, filcana Sinišina kapa te izvezene fotografije. U postav izložbe uključeni su i promotivni materijali nastali tijekom projekta (platnene torbe, pozivnice/bookmarkeri i katalozi) te predmeti koje su sudionice napravile izvan okvira projekta (vezeni ručnik i izvezene ličke papuče). Svi izlošci popraćeni su predmetnim legendama koje objašnjavaju kada i gdje su nastali te, u nekim slučajevima, dizajneričinim skicama i prototipovima na temelju kojih su nastali, kako bi se posjetiteljima zornije prikazao tijek oblikovanja pojedinih predmeta. Uz to, izloženo je i 30 fotografija nastalih u tijeku projekta, autorice Barbare Šarić.

Galerija otvorenja
Galerija postava
54 logo