Izložba Etnografskog muzeja i Instituta za etnologiju i folkloristiku „Lica gladi“ 

22.09.2022. – 02.05.2023.
18:00h
Etnografski muzej

Radi velikog interesa publike izložba „Lica gladi“ produžuje se do 4. lipnja 2023.

opširnije o izložbi

U vremenu kada se na svjetskoj razini osmišljavaju strategije borbe protiv gladi i njezina postojanja, autorice izložbom žele osvijestiti glad, ponajprije onu nametnutu, ali i onu samonametnutu. Tema gladi ne prikazuje se samo kroz povijest nego se posebno naglašava i borba protiv gladi u današnjem društvu. Fokusirajući se ponajprije na Hrvatsku,  posjetiteljima će tema biti prikazana i u širem kontekstu gladi u svijetu. Gladi kao činjenice u današnje doba postali smo svjesniji tijekom kriznih vremena koja su pogodila svijet poput pandemije i lockdowna, a Hrvatsku i potresi u Zagrebu i njegovoj neposrednoj okolici te Sisačko-moslavačkoj županiji (u Petrinji, Sisku i Glini). Nedavno započet rat u Ukrajini stubokom mijenja gospodarsku sliku ne samo Europe već i svijeta te utječe na raspodjelu hrane, namirnica, njihove dostupnosti i uzrokuje oskudicu, neimaštinu i – glad.

Temi gladi autorice su pristupile s triju aspekta: prvi se odnosi na borbu protiv gladi; u drugome promatraju glad kao sredstvo kojim se može manipulirati masama, ali i pojedincima; treći je posvećen odnosu gladi i tijela. Lice gladi moguće je prepoznati u sve većem porastu poremećaja prehrane, pogotovo mlađe populacije.

Autorice su željele dati tek mali uvid u duboku problematiku gladi, postaviti pitanja i otvoriti raspravu. Nisu željele davati odgovore i nuditi nam rješenja.

Cilj projekta Lica gladi je podizanje svijesti o problemu gladi, ali i poremećaja prehrane te važnosti pripreme uravnoteženih obroka za sve dobne skupine, osobito djece i mladih. Stoga se uz izložbu planira niz edukativnih aktivnosti (radionice u suradnji s Dnevnom bolnicom za poremećaje prehrane, znanstvena i stručna predavanja, radionice o zdravoj hrani za djecu i odrasle, predstavljanje lokalnih kuhinja, …).

Autorice izložbe su: dr.sc. Tanja Kocković Zaborski, Etnografski muzej i dr.sc. Melanija Belaj, Institut za etnologiju i folkloristiku.

Autor vizualnog identiteta i likovnog postava: Studio Bilić Müller 

Izložba je otvorena od 22. rujna 2022. do 2. svibnja 2023.

Mala škola prevencije poremećaja hranjena i javnozdravstvena kampanja “Remek Tijelo”

galerija otvorenja
galerija postava