Moreška i Kumpanije

07.07.2022. – 24.07.2022.
19:00h
Etnografski muzej

Izložba o moreški i kumpanijama u Etnografskom muzeju od 7. do 24. srpnja 2022. godine.

opširnije o izložbi

Mobilna izložba o  plesovima s mačevima na otoku Korčuli, moreški i kumpaniji,  temelji se na višegodišnjim arhivskim i terenskim istraživanjima nematerijalne baštine. Provodi ih Gradski muzej Korčula na poticaj prof. em. Elsie Ivancich Dunin, kojoj su, kao svjetski značajnoj etnokoreologinji, otok Korčula i njegova nematerijalna blaga, trajna inspiracija. Realizacija ove izložbe rezultat je suradnje s Turističkom zajednicom Grada Korčule.

Moreška i kumpanije su upisane u Registar zaštićenih  kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nedjeljive su od identiteta stanovnika grada i svih naselja na otoku Korčuli koja ih baštine dugi niz stoljeća. Moreška, živa slika grada Korčule, te kumpanije, povijesne zaštitnice starih otočkih naselja, omogućuju nam specifičan pogled iz sadašnjosti u prošlost putem brojnih fotografija i zapisa, a posebno kroz žive izvedbe koje kroz hod vremena prenose vještinu plesnih pokreta s mačevima.

Izložba o moreški i kumpanijama postavljena je u Etnografskom muzeju od 7. do 24. srpnja 2022. godine. Prati je predavanje koje će u petak, 8. srpnja održati Sani Sardelić u Institutu za etnologiju i folkloristiku (Šubićeva 42, Zagreb).

galerija otvorenja
galerija postava