Naslovna slika

Konferencija za medije u povodu završetka radova na rekonstrukciji objekta u Kačićevoj ulici

28.04.2023.
12:00h
Kačićeva 9/2 (dvorišna zgrada)

U povodu završetka radova na „Rekonstrukciji objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici“ održana je konferencija za medije u petak, 28. travnja, Kačićeva 9/2 (dvorišna zgrada). Projekt obnove zgrade je u završnoj fazi izvedbe i primjer je dobre prakse kako se obnovom brownfield lokacije, uz pomoć sredstava Europske unije i sredstava Grada Zagreba, dobio prostor za buduće suvremene čuvaonice, restauratorske radionice i radne prostore u skladu s visokim muzejskim standardima.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014. – 2020. u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost ikohezija“, a realizirao se u suradnji s Gradom Zagrebom kao partnerom. S Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisan je ugovor o sufinanciranju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova temeljem uspješne prijave na poziv u sklopu mehanizama ITU za uređenje brownfield lokacije Urbane aglomeracije Zagreb. Iz fondova EU odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 34.602.834,20 kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je dodatnih tri milijuna kuna za sufinanciranje dok je ostatak investicije financirao Grad Zagreb.

Izvršenom rekonstrukcijom zgrade u Kačićevoj koju je Grad Zagreb dao Etnografskom muzeju na korištenje za potrebe čuvaonica osigurat će oko 2500 kvadrata obnovljenih i uređenih prostora za smještaj muzejske građe, restauratorskih i preparatorskih radionica te ostalih radnih prostora. To će omogućiti i niz novih muzejskih aktivnosti kao i oblikovanje jednog suvremenog baštinskog centra za različite ciljne skupine korisnika. Tako će se u Kačićevoj uspostaviti jedinstveni referentni centar za tradicijsku kulturu i kulturnu antropologiju Etnografskog muzeja.

Brownfield investicije podrazumijevaju samo građevinsku obnovu dok će se opremanje prostora izvršiti sredstvima osnivača a stavljanje objekta u punu funkciju očekuje se krajem 2023. godine.