Božićna bajka Jasmine Kosanović

04.12.2021. – 09.01.2021.
17:00h
Etnografski muzej

Bajkovite zimske večeri postat će još čarobnije odlučite li se posjetiti Etnografski muzej. Tamo vas čekaju bijele vile koje simboliziraju pahulje i zimu, maleni crvendaći koji predstavljaju toplinu doma u zimskoj noći te šuma prekrivena snijegom iza čijih borovih grana proviruju promrzle životinjice.

opširnije o izložbi

Jasmina Kosanović živi u najljepšem svijetu od svjetova. Netko će reći da je to svijet bajki, netko će ga nazvati carstvom lutaka dok će netko, puno manje romantičan, njezin atelje u srcu Zagreba opisati kao prodavaonicu. I svi će oni zapravo imati krivo. Jer taj svijet što ga stvara posve sama, u procesu kontinuirane kreacije, nestalan je poput mijene. Zrcali godišnja doba – kiti se injem, resi žutim lišćem, blista na prvome proljetnom suncu i veseli se svježini ljetne večeri. Glavnih likova nema jer ovdje su glavni svi. I kao ugljen crna vrana, i lisica hrđave dlake, i tek naoko strašni vuk i gradski mačori sa stilom i stavom. A u njezine nježne djeve – Crvenkapicu, zanosnu Rosu i najšarmantniju Vješticu – svi smo se odavno bezglavo zaljubili. Cijela se ova družina susreće u šumi kao mitskom mjestu i među bijelim granama breze živi bezbrižno i u slozi. Nema tu ni negativaca. Povezuje ih sve ona iskonska dobrota i gotovo zaboravljena toplina koja živi u najmekšim sjećanjima na djetinjstvo, bakinu blagost i mamine priče za laku noć.

Autorica izložbe i likovnog postava: Jasmina Kosanović
Voditeljica projekta Igračke – djetinjstvo zauvijek: dr.sc. Iris Biškupić Bašić

Želja autorice, poznate hrvatske dizajnerice lutaka Jasmine Kosanović, je da čarolija božićne noći pod okriljem Etnografskog muzeja svojom kreativnošću potakne posjetitelje da i oni sami u svojim domovima osmisle svoju božićnu bajku. Tako će vam svake subote u prosincu kroz druženje objasniti na koji način radi svoje lutke, a raduje se i vašim pitanjima.

Izložba je otvorena od 4. prosinca 2021. do 9. siječnja 2022. godine.

galerija otvorenja
galerija postava